Prostreno.cz

Heřmánkový nebo eukalyptový: Éterické oleje, které vás uzdraví

Nachlazení či virózy se člověku nevyhýbají ani v teplejších ročních obdobích. Naštěstí jsou tu přírodní léčebné metody, které vás zachrání. Už jste zkusili zahnat rýmu éterickým olejem? Překvapí vás, jak to zabírá!

Někdo považuje aromaterapii za čiré šarlatánství a zbytečné vyhazování peněz, jenže tahle metoda má své nesporné výhody. Opakovaným používáním se účinnost nesnižuje jako v případě některých léků. Éterické oleje mohou být použity až v 50x menší koncentraci než chemické přípravky, ale účinky mají téměř stejné. Podstatné je i to, že nevyvolávají rezistenci.

Zdraví v každé kapce

Éterické oleje se nejčastěji používají v aromalampách. Kapou se vždy do horké vody nebo do chladnější, která se svíčkou nahřeje. Zpravidla bohatě postačí šest až osm kapek. Vycházející aroma zásadně mění prostředí, ve kterém přežívají bakterie. „Ovoněné“ klima se jim totiž vůbec nezamlouvá a stává se pro ně nevhodným k přežití.

Další možností je uvolňující koupel. Olej se rozpustí ideálně v mléce nebo smetaně a nalije se do vany, kde si dotyčný dopřeje relax zhruba půl hodiny. Olej působí nejen vůní, ale proniká hlouběji pod kůži, což je jen k dobru. A když jsme u toho, jaké máte možnosti léčby, když jste nachlazení nebo vás trápí střevní chřipka?

Heřmánek

Heřmánek má uklidňující schopnosti. Jenže tím to nekončí! Poradí si se záněty očí i uší. Dokáže „srovnat“ rozbouřené zažívání, což se po všech svátečních dobrotách dozajista hodí.

Oregano

Antiseptický olej spolehlivě vyřeší záněty močového měchýře. První pomoc při prochladnutí! Kromě toho zažene infekci dýchacích cest.

Hřebíček

Jestli někdo zatne tipec bakteriím, pak určitě hřebíček. V jejich ničení je naprostou jedničkou! Tím vrátí do pohody zažívání, vyléčí střevní chřipku, ale pomoci dokáže i při nachlazení. Tohle multifunkční léčivo se vyplatí mít po ruce!

Tea Tree

Že ho využíváte jen při úklidu? Chyba. Jak jistě víte, tenhle pomocník je pro bakterie neporazitelným soupeřem. Jenže stejně dobře likviduje i viry a různé plísně. Skvěle dezinfikuje poranění, a navíc neuvěřitelně posiluje imunitní systém. Už kapete do lampy?

Eukalyptus

Pokud máte potíže s dýchacími cestami, můžete na něj bez obav vsadit. Vždyť lékaři ho doporučují pacientům s bronchitidou. Eukalyptus napomáhá vykašlávání a je výborným řešením při onemocněních krku. Bonus navíc? Zabírá i na problémy spojené s močovými cestami.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat