Prostreno.cz

Jídla, která s alkoholem raději nikdy nejezte

Čeká vás oslava nebo večírek s přáteli? Pak je pravděpodobné, že si dopřejete nějakou tu skleničku s něčím ostřejším. Všichni víme, že bychom se měli před popíjením a během něho najíst. Jenže co si dopřát? A po čem naopak nesahat?

Některé dobroty mohou v kombinaci s alkoholem nadělat v našem těle víc škody než užitku. Které to jsou?

Chipsy a spol.

Smažené brambůrky, slané oříšky nebo popcorn, zkrátka všechny tyhle pochoutky, které jsou k alkoholu tak tradičně podávané, bychom paradoxně měli při pití úplně vynechat. Proč? Alkohol sám o sobě náš organismus dehydratuje, a pokud mu ještě „dopřejete“ potraviny s vysokým obsahem soli, naše tělo bojuje s dvojím zlem. A silná dehydratace rovná se (mimo jiné) také pořádná kocovina druhý den ráno.

Ostrá jídla

Pálivá křidýlka, ostré papričky, pořádně žhavé chilli… Zkrátka čemukoli, co vás na jazyku (a nejen na něm) pořádně pálí, byste se během konzumace alkoholu měli vyhýbat. Z jakého důvodu? Ostrá a kořeněná jídla dokáží podráždit žaludek už sama o sobě, to všichni víme. Ovšem v kombinaci s alkoholem umějí nadělat ještě větší škody. Pálení žáhy je to nejmenší, co si z takové divoké noci můžete odnést.

Saláty

Ačkoli všichni moc dobře víme, jak nám zelenina prospívá, noc plná alkoholu je výjimkou z tohoto pravidla. To raději sáhněte po něčem masitém. Dát si k večeři jen salát, to je, jako byste pili na zcela prázdný žaludek. A tak už budete po dvou skleničkách úplně „nepoužitelní“. Vaše tělo potřebuje bílkoviny. Samozřejmě to neznamená, že máte sáhnout po něčem tučném a mastném – ale takový steak, kuřecí prsíčka, losos nebo tuňák či kvalitní hamburger jsou rozhodně povolené!

Sushi

Ačkoli tahle zdravá japonská pochoutka stoupá na žebříčku oblíbenosti závratnou rychlostí, s alkoholem (především tím tvrdým) se míchat nevyplatí. Jednak vám nemusí udělat dobře kombinace alkoholu a syrové ryby, jednak vám může přitížit i sójová omáčka, ve které kousky sushi namáčíte. Obsahuje nejen spoustu soli, a tak jen prohlubujete dehydrataci organismu, ale také látky, jež u citlivějších lidí mohou podporovat bolesti hlavy. Takže kocovina druhý den může být více než nepříjemná.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat