Prostreno.cz

Zlozvyky, po kterých se hloupne

Mozek je záhadný orgán, o kterém toho i přes roky výzkumu stále ještě spoustu netušíme. Ovšem co víme, respektive co vědí chytří výzkumníci, je, že některé aktivity našemu mozku škodí. A to se projevuje na zhoršené paměti, snížené schopnosti soustředění apod.

Jakým zlozvykům bychom se rozhodně měli vyhýbat, abychom mozku zbytečně neubližovali a nehloupli?

Zlozvyk č. 1: Mlsání

O škodlivých dopadech cukru na lidský organismus se píše neustále. Ale zatímco většina lidí se zaměří především na projevy nadměrné konzumace slazených pokrmů na naší postavě, málokdo také ví, že cukr nesvědčí ani mozku. Negativně ovlivňuje nejen paměť, ale také schopnost učit se nové věci.

Zlozvyk č. 2: Závislost na technologiích

Na svých mobilních telefonech máme upomínky na schůzky, ale také partnerovy/partnerčiny narozeniny, používáme Google kalendář, v autě se řídíme navigací, i jednoduché počty svěříme kalkulačce… Zkrátka svůj mozek už nijak zvláště nezatěžujeme. Což je škoda, protože i on potřebuje trénink. Jinak hrozí snížená schopnosti pamatovat si a soustředit se. Co takhle jej „potrápit“ alespoň nějakým cvičením či hrou?

Zlozvyk č. 3: Multitasking

Zatímco dříve se soudilo, že lidé, kteří jsou schopni dělat několik věcí najednou, jsou nejspíš mnohem chytřejší než ostatní a jejich mozek je zkrátka výkonný a dobře trénovaný, současné studie ukazují, že to nebude tak růžové. Podle všeho multitasking zhoršuje schopnost soustředění a na náš mozek má podobný vliv jako nedostatek spánku. Podle vědců mozku mnohem více prospívá, když mu dovolíte soustředit se nejprve na jednu a teprve potom na další věc.

Zlozvyk č. 4: Nedostatek spánku

I mozek potřebuje pravidelný odpočinek. A i když svou činnost nikdy nezastaví, alespoň v noci má šanci si „oddechnout“. Ovšem pokud mu spánek nedopřáváte pravidelně a dostatečně, rozhodně vám za to nepoděkuje. A projeví se to jak na vaší paměti, tak i soustředění nebo schopnosti učit se nové věci.

Zlozvyk č. 5: Sedavý způsob života

Že mozek a pohyb spolu nemohou souviset? Ale mohou! A souvisejí. Řada výzkumů prokázala, že lidé, kteří do svého života zařadí pravidelný pohyb (a nemusejí podávat zrovna zázračné sportovní výkony), mají mnohem zdravější neurony. Což pozitivně ovlivňuje jejich paměť, ale také kreativitu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat