Prostreno.cz

Kofein: Známe odpovědi na pět nejčastějších otázek

Kofein. Jedni ho vyzdvihují, druzí zatracují. Jak je to ale s touto látkou, s níž se většina z nás nejčastěji setkává ve své oblíbené kávě, doopravdy? A jaké zajímavosti o ní zjistily nejrůznější výzkumy?

I díky nim známe odpovědi na následující otázky.

Je návykový?

Závislost na kofeinu. Je vědecky potvrzeným faktem, nebo spíše mýtem? Odpověď není tak jednoznačná, nicméně i když kofein působí jako stimulant, závislost jako takovou v mozku nejspíš nevyvolává. Někteří vědci se kloní spíše k názoru, že si pěstujeme na kávě (potažmo na kofeinu) spíše závislost ve smyslu zvyku či rituálu. A porušení tohoto rituálu (tedy vynechání šálku oblíbeného nápoje s kofeinem) může podle nich vyvolat ono tolik známé bolení hlavy či podrážděnost.

Opravdu odvodňuje?

Máte pocit, že dáte-li si šálek kávy, častěji běháte „na malou“? Pak vězte, že to není jen váš pocit. Kofein skutečně působí jako diuretikum (tedy odvodňuje organismus). Proto se káva či jiné nápoje, které obsahují kofein, nezapočítává do celkového denního pitného režimu. Vždy si k šálku oblíbeného moku dejte ještě sklenici čisté vody. Jistě, budete častěji „odbíhat“, ale alespoň nebudete dehydratovaní.

Škodí kofein srdci?

Dříve se tradovalo, že lidé trpící nějakou srdeční či cévní chorobou by se měli kávě a dalším kofeinovým nápojům vyhýbat jako čert kříži. Jak se na to dívají dnešní vědci? Přímý důkaz spojitosti mezi kofeinem a srdečními obtížemi chybí. Ano, kardiologové často své pacienty nabádají k opatrnosti, ale ta se týká spíše obavy, aby to s kofeinem nepřeháněli. Tři šálky slabší kávy denně rozhodně nikomu neublíží. Naopak, některé studie naznačují, že káva může hrát díky řadě antioxidantů pozitivní roli v prevenci některých kardiovaskulárních chorob. Máte-li pochybnosti, optejte se raději svého lékaře.

Zvyšuje krevní tlak?

Co ovšem kofein ve vztahu k našemu srdci a cévám dokáže, to je zvýšit nám krevní tlak. Ovšem pouze krátkodobě, podle vědců nemá z dlouhodobého hlediska žádný výraznější efekt. Nicméně pokud trpíte opravdu vysokým krevním tlakem, nápojům s množstvím kofeinu se vyhněte (především energetickým drinkům, které mohou tlak zvýšit nejen kvůli obsahu kofeinu, ale také cukru a dalších látek).

Ovlivňuje kofein chování dětí?

Může si váš potomek dopřát sklenici limonády s kofeinem? A jak je to s energetickými nápoji? Pravdou je, že tyto pochutiny by se v dětském pitném režimu vyskytovat neměly. Ovšem důvodem není ani tak kofein, jako spíše množství cukru a chemikálií, které zmíněné nápoje obsahují. Ty se většinou podílejí na poruchách chování u dětí, na jejich podrážděnosti, výkyvech nálad… Kofein sám o sobě zas takovým „zloduchem“ podle vědců není, i když dětem by se podávat neměl.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat