Prostreno.cz

Přidejte si skořici do jídla. Brání v ukládání tuků na břiše

Skořice obsahuje velké množství protizánětlivých látek a antioxidantů, které zlepšují zdraví srdce a cév a také brání ukládání tuků na břiše. Pravidelná konzumace skořice – třeba v misce s kaší na snídani – by mohla jako jeden z kroků přispět k hubnutí a odbourávání tuku na břiše a také chránit oběhovou soustavu před nemocemi.

Věří tomu vědci z Americké kardiologické asociace, kteří mají důkazy o účincích látek obsažených ve skořici. Výzkum provedli na laboratorních hlodavcích a sledovali u nich, jak se bude měnit zdraví jejich oběhové soustavy a množství podkožního tuku při podávání stravy bohaté na lipidy. Část jedinců dostávala krom tučné stravy také skořici. A tito právě navzdory vyššímu energetickému příjmu měli na konci studie méně podkožního tuku a zdravější srdce.

Skořice podle jiných výzkumů také zlepšuje myšlení a paměť, zvyšuje citlivost tkání vůči inzulinu, a je tedy prevencí diabetu 2. typu, a její antioxidační látky působí také jako prevence rakoviny, zvláště tlustého střeva.

Pohlazení pro žaludek

Skořice má prokazatelně antibakteriální a protizánětlivé účinky, čínská a ajurvédská medicína ji používají jako lék už tisíce roků. Australští vědci teď odhalili mechanismus, jímž látky obsažené ve skořici tiší žaludeční obtíže a chrání sliznici žaludku před poškozením. Snižují teplotu tohoto orgánu až o dva stupně Celsia.

A právě tohle ochlazování působí na žaludek jako ochrana před řadou poškození, potíží se zažíváním, záněty a bolestmi. Krom toho skořice také léčí záněty dýchacích cest, nachlazení a nechutenství.

„Celkově vzato skořice ochladila žaludek o dva stupně Celsia. Není tedy divu, že je skořice tak oblíbená v horkých oblastech, lidé se po ní cítí lépe a dodává jim pocit ochlazení,“ tvrdí doktor Jian Zhen Ou z RMIT University v Melbourne.

Látky obsažené ve skořici snižují produkci oxidu uhličitého v žaludku. To snižuje nejen říhání, ale právě také teplotu tohoto orgánu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat