Prostreno.cz

Benefity aloe vera. Snižuje hmotnost a brání vypadávání vlasů

Rostlinka připomínající kaktus, která má pichlavé a hořké listy, vyniká neuvěřitelnými léčebnými vlastnostmi. Hodí se vám nejen po návštěvě pláže!

Aloe vera je oblíbenou součástí kosmetických přípravků – a to z dobrého důvodu. Má antivirové a antibakteriální vlastnosti a vyniká schopností pomáhat léčit vše od zácpy po diabetes.

Získaný průsvitný gel obsahuje přibližně 96 % vody, některé organické a anorganické sloučeniny, jistý druh bílkoviny, aminokyseliny a nakonec vitaminy A, B, C a E. Jedním z nejdůležitějších prvků, které se nacházejí v gelu aloe vera, je komplexní sacharid, známý jako acemanan. Umožňuje živinám dostat se do buněk, vyživovat je a současně vyplavovat toxiny. Již jen proto ajurvéda, indická bylinná medicína, považuje aloi vera za léčitele. Pojďme se podívat na některé z nejvýznamnějších osmi výhod této rostliny.

Poskytuje úlevu suché pokožce

Vezměte kousek aloe vera, špetku kurkumy, čajovou lžičku medu, stejné množství mléka a několik kapek růžové vody. Míchejte, dokud nezískáte pastu. Naneste na pokožku a nechte 20 minut působit. Poté opláchněte.

Skvěle obrušuje

Spárujte půl šálku čerstvého gelu aloe vera, šálek cukru a dvě lžíce citronové šťávy. (Cukr pomůže vyčistit pokožku od odumřelých buněk, aloe vera ji hluboce vyčistí a citron se postará o vyblednutí jizev a opálení.) Uvedené přísady promíchejte a použijte k očištění obličeje i těla.

Působí na akné

Vezměte gel z aloe vera, hrst rozmixovaných vlašských ořechů s konzistencí mouky a trochu medu. Hojivé účinky aloe vera společně s antioxidanty z medu vám umožní konečně získat hladkou a čistou pleť.

Je vhodná pro citlivou pleť

Trochu gelu aloe vera smíchejte s okurkou, jogurtem a růžovým olejem. Vytvořte pastu, aplikujte na pokožku a nechte 20 minut působit, poté opláchněte.

Snižuje tělesnou hmotnost

Aloe vera se všemi těmi aminokyselinami, enzymy a steroly zlepšuje vstřebávání látek, podporuje účinek stravy a maximalizuje potenciál úbytku tuku, zvlášť s dostatečným množstvím vitaminů a minerálů. Nespoléhejte se však na přislazované nápoje ze supermarketu. Ideálně by se mělo jednat o čistý gel, konzumovaný pravidelně a po dlouhou dobu.

Zabraňuje vypadávání vlasů

Aloe vera obsahuje něco, co se nazývá proteolytické enzymy. Ty pozitivně působí na odumřelé kožní buňky na pokožce hlavy. Fungují i jako skvělý kondicionér, který zanechává vlasy hladké a lesklé. Podporují růst vlasů, zabraňují svědění pokožky hlavy, snižují výskyt lupů a posilují kořínky.

Je to proto, že keratin, primární bílkovina vlasů, obsahuje aminokyseliny, kyslík, uhlík a malé množství vodíku, dusíku a síry. Keratin tak omlazuje vlasy vlastními živinami, čímž působí na jejich pružnost a zabraňuje třepení vlasů. A tip „na doma“?

Smíchejte 2 lžíce svého oblíbeného šamponu, 1 lžíci gelu aloe vera, stejné množství kokosového mléka a ½ lžičky pšeničných klíčků. Tuto směs jemně vetřete do vlasů, promněte, nechte minutu působit a poté smyjte teplou vodou.

Ošetřuje popáleniny a strie

Příliš mnoho slunce? Gel z aloe vera aplikujte přímo na pokožku, nebo ho vmíchejte do jogurtu či tvarohu.

Působí na žaludek

Zlobí vás trávení nebo zažívání? Každé ráno na lačný žaludek vypijte šálek aloe vera. Dočkáte se i vedlejšího bonusu – zářivé pokožky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat