Prostreno.cz

Svatojánský chléb: Nahradí kakao a podpoří trávení

Svatojánský chlebíček neboli karob je v posledních letech velmi vyhledávanou surovinou a není se čemu divit, je velmi přínosný pro naše zdraví. Má příjemně nasládlou chuť, neobsahuje kofein ani žádné jiné psychoaktivní látky, je běžně používán při bezlepkové dietě a v kojenecké výživě. V kulinářství si získal svoji oblibu i jako chutná náhražka kakaa.

Karob pochází ze stálezeleného stromu rohovníku obecného, který je rozšířen v celém Středomoří. Jeho uplatnění najdeme nejen v kulinářství ale má i mnoho přínosů pro zdraví. Posiluje imunitní systém, snižuje riziko vzniku rakoviny, zlepšuje trávení, zpomaluje stárnutí, preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám a diabetu. Proto je karob vyhledávanou plodinou po celém světě.

Obsahuje spoustu účinných látek, hojně je zde zastoupen vápník, zinek, draslík, fosfor, vitamin K a E, riboflavin. Dále obsahuje celou řadu přírodních antioxidantů.

Prevence rakoviny

Svatojánský chléb je skvělou volbou jako prevence rakoviny, obsahuje silné antioxidanty, které z celého těla odstraňují nebezpečné volné radikály. Zejména se doporučuje konzumovat ženám, jako prevence proti rakovině děložního čípku.

Kakao pro diabetiky

Ve srovnání s běžnou čokoládou obsahuje karob méně cukru. Navíc má i skoro nulové procento tuku, což o čokoládě říci rozhodně nemůžeme. A to jsou jedny z hlavních důvodů, proč se často používá jako náhrada čokolády a kakaa v různých kulturách. Karob obsahuje také dobrý poměr bílkovin a vlákniny, proto je vhodný nejen pro diabetiky, ale i pro ty kteří si chtějí zachovat štíhlou linii.

Podporuje trávení

Právě díky již zmíněné vláknině, napomáhá svatojánský chléb při trávení. Vláknina podporuje peristaltiku střev a stimuluje pravidelnost a sekreci žaludečních šťáv. Tím celkově podporuje celý trávicí systém a přispívá k hladkému zažívání. Zároveň napomáhá předcházet závažnějším gastrointestinálním stavům. Dále nerozpustná vláknina absorbuje nadbytečné tekutiny, čímž se snižuje množství volné stolice v těle a zabraňuje průjmům. Prášek z karobu je ve skutečnosti běžný doporučený doplněk stravy při léčbě akutního průjmu.

Pro štíhlou linii

Vláknina přítomna v karobu je poněkud zvláštní, podle vědeckých studií potlačuje uvolňování hormonu zvaného ghrelin, který je zodpovědný někdy až za přehnaný apetit. Právě kvůli tomuto hormonu, nás přepadávají nezvladatelné chutě a to nejčastěji po jídle. Pravidelná konzumace karobu, zabraňuje uvolňování tohoto hormonu a přispívá ke snazšímu udržení hmotnosti i k redukci váhy.

Snižuje cholesterol

Vědecké studie potvrzují, že pravidelná konzumace karobu je vysoce účinná proti vysokému cholesterolu.  Obsažená vláknina významně snižuje přítomnost LDL cholesterolu a také snižuje množství triglyceridů v těle. Snížení nebezpečného cholesterolu snižuje také i riziko různých kardiovaskulárních onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku, aterosklerózy, infarktu a mrtvice!





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat