Prostreno.cz

Únava i nadýmání signalizují možný nedostatek draslíku

Minerály jsou důležité a jejich nedostatek může odstartovat řadu zdravotních potíží. Jenže podle čeho poznáte, že v tomhle směru máte co zlepšovat? Pokud jde o draslík, čtyři signály vám napovědí…

Draslík je mimořádně „činný“ prvek, neboť v organismu aktivuje více než 40 enzymatických reakcí. Mimo jiné povzbuzuje peristaltiku střev, ovlivňuje aktivitu svalů – zejména toho srdečního, tlumí účinky nadměrné konzumace soli a prospěšný je i pro krevní cévy. Závěry nedávné studie zveřejněné v časopise Journal of the American College of Cardiology dokonce naznačují, že dostatečný příjem draslíku snižuje riziko mrtvice o 21 procent a předchází také mnoha srdečním onemocněním. Chcete mít jistotu, že vám v těle nechybí? Jsou ukazatelé, kteří neomylně signalizují jeho nedostatek!

Únava jako hrom

Zodpovědně spíte osm hodin denně, nijak se nepřepínáte, a přesto jste stále vyčerpaní? Podle Lauren Blake, což je expertka přes dietetiku působící ve zdravotnickém centru v americkém Ohiu, lze viníka hledat v minerálním deficitu.

„Každá buňka v těle ke správnému fungování potřebuje draslík. Pokud ho máte málo, může se to projevit permanentní nízkou energetickou hladinou,“ vysvětluje odbornice a dodává, že s tím souvisí i nervozita následkem snížené produktivity. Zní vám to povědomě?

Nepříjemné křeče, co přicházejí bez varování

Draslík hraje klíčovou roli při kontrakci svalů, a to jak v srdci, tak v celém těle. Jestli v tomhle ohledu váš organismu trochu strádá, není se co divit, že křeče a bolesti se ozývají několikrát denně. Při cvičení, v naprostém klidu – zkrátka kdykoli! Teď už ale víte, co za nimi asi stojí…

Vysoký krevní tlak. Na to pozor

Na nedostatek draslíku si mohou stěžovat i vaše cévy, protože na tomto prvku stojí celková průchodnost. Jakmile se jejich stěny zmenší, srdeční svaly mají větší potíže při čerpání krve, což vede k hypertenzi, tedy vysokému krevnímu tlaku. Takový je názor zmíněné odbornice, která varuje před budoucími vážnými komplikacemi.

Nadýmání. Proč ho nepodceňovat?

Nouzi ohledně draslíku odskáče v neposlední řadě také zažívání. Tělo hůře reguluje hladinu sodíku, a protože má dost ztížené „pracovní podmínky“, o nadýmání a nepříjemné pocity s tím spojené ani nemluvě. Je to váš případ? Zaměřte se potraviny, které by vám mohly pomoci napravit situaci.

Zdroje draslíku, o kterých je dobré vědět

Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem jídelníčku? Na nákupní seznam si nezapomeňte připsat brambory, rajčata, fazole, banány, avokádo a lososa. Nepodceňujte ani mléko, jogurty a obilná zrna, i v nich totiž naleznete učiněné draslíkové bohatství! Už pomalu vyrážíte do obchodu?

Zdroj: https://www.uofmhealth.org/health-library/abo9047, https://www.dietaryguidelines.gov/food-sources-potassium






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat