Prostreno.cz

Proč byste se neměli nutit pít osm sklenic vody denně

Dbáte na dostatek tekutin, a i když nemáte žízeň, hrnete do sebe vláhu ostošest? S tímhle zápalem pro plnění pitného režimu buďte opatrní. Nadměrné množství vody vás totiž může i zabít. A to bez legrace.

Také jste slyšeli, že ideální pitný režim stojí a padá na osmi vypitých sklenicích vody denně? Možná proto se této míry s vidinou zdraví držíte za každou cenu. Otázkou však je, jestli je to dobře. Ukázalo se totiž, že skutečné množství tekutin, které k provozu potřebujeme, se liší od člověka k člověku. Navíc je překročení hydratačního limitu krajně nebezpečné!

Čím více, tím lépe? Ne tak docela

Výzkum publikovaný ve Sborníku Národní akademie věd Spojených států amerických odhalil překvapivá fakta. Z jeho závěrů vyplývá, že jedinci, kterým v organismu koluje přebytečné množství tekutin, mají potíže s polykáním. Je to snad obranný reflex těla i jasný signál, že už má dost? Tak nějak si to výzkumníci vysvětlují s tím, že by ho nikdo z nás neměl ignorovat.

Ještě jednu rundu? Ne, díky

Odborníci do své studie zahrnuli 20 dospělých jedinců a požádali je, aby hodnotili úroveň intenzity potřebné k polknutí malého množství vody. Důraz se kladl zejména na dvě okolnosti – respondenti hasili žízeň po náročném tréninku, když byli žízniví, pak o něco později, po vypití zhruba jednoho litru tekutin. Všichni zúčastnění se jednoznačně shodli, že polykání ve druhé monitorované situaci jim dělalo třikrát větší potíže, než bezprostředně po sportu, neboť zaznamenali jistý pocit odporu. A pozor, platilo to jak pro vodu „čistou“, tak pro vodu slazenou!

Nezalévejte, když nemusíte

„Získané poznatky jsou slučitelné s naší dřívější představou, že polykací reflex se zastaví, jakmile člověk vypije dostatek vody, které pro sebe individuálně potřebuje. Ignorování tohoto signálu může způsobit hyponatremii, což je otrava vodou jako následek nadměrného přijmu tekutin, při níž se hladiny sodíku abnormálně snižují,“ vysvětluje Michael Farrell, autor studie a zároveň lékař, který v současné době působí na australské univerzitě Monach. Myslíte si, že něco takového snad ani není možné? Bohužel ano.

„Slyšel jsem o případech, kdy bylo sportovcům po zdolání maratonu doporučeno, aby se pořádně zaplnili vodou a za určitých okolností zemřeli, protože vypili daleko více, než bylo potřeba,“ šokuje výše zmíněný odborník. Co k tomu dodat? Poslouchejte své tělo, které moc dobře ví, co je pro vás dobré!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat