Prostreno.cz

Pravda, nebo mýtus: Způsobuje kofein nespavost?

Mnoho lidí má pocit, že jejich denní příjem kofeinu nepřekračuje doporučenou mez, nicméně odborníci odhadují, že 80 procent dospělých lidí konzumuje kofein ještě v jiné formě, než je klasická káva. Je to dobře? Prý je v sázce i malý zájem o pohlavní styk!

Venku je sychravo a vy se často ohříváte u hrnku oblíbené kávy? Děláte i neděláte dobře. Vždy totiž záleží na úhlu pohledu. Kofein je stimulant a nejrozšířenější droga na světě. A stejně jako všechny stimulanty je třeba „držet ho v lati“. Ten, kdo to nezvládne, může očekávat problémy se spánkem, výkyvy nálad, chatrné zdraví i nízké libido. Doopravdy?

Jak kofein funguje?

Kofein stimuluje nervový systém těla a ovlivňuje další důležité funkce, včetně oběhového, trávicího a vylučovacího systému. Mezi jeho nejvíce rozpoznatelný účinek obvykle patří zvýšení bdělosti. Také vytváří krátkodobé zvýšení krevního tlaku. A jeho další „práce“?

Kofein blokuje adenosin. Adenosin je nukleosid, jehož hladina se v těle zvyšuje po celý den. Kofein v podstatě napodobuje přítomnost adenosinu v těle a brání mozkovým buňkám rozpoznat skutečný adenosin. Ve výsledku to znamená, že jste méně ospalí. (Účinky kofeinu na adenosin zase vyvolávají účinky na jiné neurochemické látky.)

Dobrý sluha, ale zlý pán

Kofein zároveň zvyšuje dopamin. Dopamin je neurochemický prostředek, který aktivuje zábavní centra v částech mozku. Kofein zvyšuje dopamin podobným způsobem jako amfetaminy. Dochází tak ke zvýšení bdělosti, ale také bohužel k tomu, co dělá z kofeinu častého společníka - pouhý návyk.

Kofein také potlačuje melatonin. Jedná se o jeden z klíčových způsobů, jak může kofein narušit normální cyklus spánku a bdění. Možná vás to překvapí, ale kofein má ještě silnější vliv na potlačení melatoninu než jasné světlo. Ale no tak, vždy přece záleží na míře, s jakou se do kofeinového dobrodružství vrháte. Jeden, dva, tři šálky denně přece nic neznamenají. Nebo ano?

Účinky kofeinu nepřichází okamžitě. Může trvat 25 až 45 minut, než se kofein projeví, a obvykle v těle zůstává několik hodin. (Někteří výzkumníci dokonce udávají, že stimulující účinky kofeinu se snižují o polovinu až za šest až osm hodin.)

Kolik kofeinu je tak akorát?

Pokud jde o denní příjem, je důležité přemýšlet o množství kofeinu a denní době, kdy jej konzumujete. Je také důležité uvědomit si, že kofein pochází z mnoha zdrojů, nejen z kávy. Čaj, energetické nápoje či čokoláda se počítají k celkové denní dávce. Je tedy jasné, že pokud máte problémy s usínáním, ale odvoláváte se na to, že kafčo si dáváte jen občas, problém nebude jen v ranním šálku. Sepište si svůj denní příjem tekutin a potravin. Někde a v něčem je ten kofein určitě schovaný!

Mimochodem, u zdravých dospělých jedinců se nedoporučuje více než 400 mg kofeinu denně. (Lidé s vysokým krevním tlakem nebo srdečními problémy by si měli promluvit se

svým lékařem.) A jak vypadá 400 mg kofeinu v praxi? Čtyři šálky kávy (standardní velikost šálků) a dva energetické nápoje.

Při překročení denní dávky se objevuje nervozita, neklid, žaludeční nevolnost, svalové třesy, bušení srdce, zvýšená srdeční frekvence, časté močení a právě ony potíže se spánkem. Chronická nadměrná konzumace kofeinu může vést ke stavu známému jako nadledvinová únava, přičemž mezi symptomy patří vyčerpání, přibývání na váze, ztráta paměti, úzkost a dokonce i nízký zájem o pohlavní styk.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat