Prostreno.cz

Zatracovaný palmový olej na černé listině

Říká se o něm, že ničí planetu i lidské zdraví. Sušenky, majonézy, margaríny, slané i sladké pečivo, cereálie, drogerie, kosmetika. Palmový olej je zkrátka všude. Proč? Průmyslu lahodí jeho nízká cena. Odborníky na výživu je zatracován, naproti tomu prý může být zdraví prospěšný. Jak to?

Palmový olej obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, které ucpávají cévy. To je asi hlavní důvod, proč se dostal na pomyslný „black list“ nežádoucích potravin. Jedná se o rostlinný olej, který se získává lisováním z oplodí tropické palmy olejné.

Je přirozeně oranžový, protože má vysoký obsah beta-karotenů. Je také jedním z mála přirozeně nasycených rostlinných tuků, které zvyšují hladinu LDL cholesterolu v těle člověka. Běžně se používá na vaření v Africe, jihovýchodní Asii a v některých zemích Jižní Ameriky. V ostatních částech světa byl dlouho populární, než se spotřebitelé začali obávat velkého obsahu trans tuků. Podle serveru Organicfacts však neexistuje jen temná stránka palmového oleje. Ta světlá je prý příjemnější…

Zvyšuje energetickou úroveň

Beta-karoten je jednou z hlavních složek palmového oleje, která je velmi dobrá pro zvýšení energetické hladiny a zlepšení hormonální rovnováhy v těle.

Zlepšuje vidění

Zmíněný beta-karoten je také klíčový pro udržení dobrého zraku. Navíc obsahuje mnoho antioxidantů, které mohou chránit organismus před volnými radikály. (Volné radikály jsou zodpovědné za mnoho buněčných poruch a mutací, včetně poškození, které způsobují problémy s viděním.) Používání palmového oleje jako náhrady za jiné typy oleje tak údajně může pomoci předejít makulární degeneraci.

Zabraňuje kardiovaskulárním problémům

Palmový olej má vysoký obsah HDL a LDL cholesterolu, ale i tak se podle portálu Organicfacts stále může podílet na vytváření zdravější rovnováhy v těle, stejně jako na funkčním kardiovaskulárním systému.

Snižuje riziko vzniku rakoviny

Tokoferoly, forma vitaminu E, jsou přírodní antioxidanty, které podle vědeckých zjištění působí jako prevence proti rakovině. Při jejich konzumaci totiž dochází k neutralizaci volných radikálů. (Volné radikály způsobují, že zdravé buňky mutují do rakovinných buněk, čemuž prý tokoferoly přítomné v palmovém oleji zabraňují.)

Podporuje zdravé těhotenství

Nedostatek vitaminů je jedním z nejnebezpečnějších stavů, kterým čelí těhotné ženy a jejich nenarozené děti. Vitamin A, D a E, které se ve velkém množství nacházejí právě v palmovém oleji, doplňují nezbytné denní dávky.

Podle některých odborníků tedy přidání palmového oleje do stravy zajistí, že nedojde k nedostatku vitaminů. Je však nutné zdůraznit, že člověk, který má příliš vysoké hladiny LDL cholesterolu (špatného cholesterolu), by se konzumaci palmového oleje měl vyhnout.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat