Prostreno.cz

Hledáte přírodní lék na nachlazení? Připravte si lipový čaj

Na posílení imunity a podporu léčby nachlazení můžeme využít i spousty přírodních prostředků, ale pokud už jste se přejedli pomeranči a na zázvorový čaj váš už přešla chuť, můžete sáhnout po bylinkách. Na léčbu kašle a nachlazení oceníte lipový čaj a se lžičkou medu, je to přímo lahodný nápoj.

Sice na sběr lipových květů je ještě brzo, ale v bylinných lékárnách jsou jim zcela jistě dobře zásobeny. Lipový čaj bude chutnat i těm nejmladším členům rodiny, protože má přirozeně nasládlou chuť. Čaj si můžete vylepšit ještě pár kapkami citronu a lžičkou medu. A co všechno dokáže, tento zázračný nápoj.

Odplavuje z těla toxiny

Konzumace lipového čaje přispívá k odplavování toxinů z organismu. Květy lípy totiž obsahují velké množství prospěšných látek, jako je například: vitamin C, flavonoidy, glykosidy, silice a mnohé další. Působí blahodárně i na nervovou soustavu, tiší migrény, bolesti hlavy a celkově přispívá k lepší náladě.

Rychle srazí horečku

Květ z lípy obsahuje kyselinu P-kumarovou, která vyvolává silné pocení a tím následně snižuje horečku. Díky této schopnosti by rozhodně neměla chybět ve vaší domácí lékárně.

Léčí chřipku a nachlazení

Kromě toho, že lipový čaj stimuluje pocení, které dokáže snížit horečku, přispívá také k léčbě dalších příznaků nachlazení. Lipový čaj přispívá k léčbě zánětu horních cest dýchacích, snižuje kašel a podráždění.

Neutralizuje volné radikály

Lípa má silné antioxidační schopnosti, obsahuje quercetin a kamferol. Tyto silné antioxidanty eliminují volné radikály v organismu a zlepšují celkové zdraví. Volné radikály způsobí předčasné stárnutí a mohou za vznik několika chronických onemocnění.

Jak si připravit lipový čaj

Běžně zakoupíte lipový čaj v nálevových sáčcích nebo jako sypaný čaj. K přípravě jednoho šálku budete potřebovat 1 lžičku lipových květů, zalijte vroucí vodou a louhujte 15 až 20 minut. Čaj popíjejte ještě teplý nejlépe třikrát denně.

Lípě by se měli vyhnout těhotné či kojící ženy a osoby se srdečním onemocněním. Mezi známé vedlejší účinky lípy, patří i mírné zvýšení tlaku, ale to jen při konzumaci ve větším množství.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat