Prostreno.cz

Netradiční čaj z kurkumy. Poznejte všechny jeho výhody

Kurkuma je známá jako jasně žlutooranžové koření, které se běžně používá do omáček. Její antioxidační, protizánětlivé a léčivé vlastnosti byste však měli využívat i ve formě čaje! Jak se připravuje?

Má jedinečnou, ale jemnou chuť. Víte, jak si vyrobit kurkumový čaj? Připravte si 1 čajovou lžičku kurkumy, trochu medu, citron a špetku černého pepře. Přiveďte k varu čtyři šálky vody, přidejte kurkumu, stáhněte plamen a povařte 10 minut. Čaj přeceďte přes jemné sítko, přidejte med a černý pepř, který zvyšuje absorpci účinných látek. A proč tohle všechno podnikat? Báječné výhody kurkumového čaje se vám jistě budou líbit!

Léčba artritidy

Jistá studie uveřejněná v časopise Výzkum fototerapie poukázala na něco velmi zajímavého. Když vědci zkoumali 45 pacientů s revmatoidní artritidou, rozdělili je do tří skupin a podávali jim tři druhy léků. Jedním z nich byla právě kurkuma, která postiženým výrazně ulevila od bolestí. Výzkumníci ji proto považují za velmi užitečnou a protizánětlivou.

Snížení hladiny cholesterolu

Snížení LDL neboli tak zvaného špatného cholesterolu může pomoci snížit riziko vzniku některých závažných stavů, včetně mrtvice a srdečních onemocnění. Existují důkazy, že kurkuma je právě v těchto věcech velmi účinná. Potvrzuje to studie z roku 2008, podle níž ke snížení hladiny cholesterolu dochází již při nízké dávce kurkumy. O důvod víc, proč byste si měli uvařit již zmíněný čaj!

Zabránění Alzheimerově chorobě

Zatímco se vědci stále přou o to, co přesně způsobuje Alzheimerovu chorobu, zdá se, jako by kurkumin přítomný v koření výrazné barvy mohl této nemoci zabránit. Udává se, může snížit akumulaci amyloidů spojených s vývojem Alzheimerovy choroby. Kurkuma dokonce působí protinádorově, protizánětlivě a antioxidačně, takže pomáhá i při snižování rizika poškozování buněk v těle.

Zdraví kůže

Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti kurkumy jsou zároveň účinné při léčbě kožních stavů. Kurkuma zklidňuje póry, které sužuje akné, kontroluje lupénku a urychluje hojení ran. Stačí si připravit kurkumový čaj, namočit do něj vatové tampony a ty si přiložit na postižené oblasti. Než však něco takového zkusíte, měli byste provést malý test. Kurkuma může pokožku zbarvit a podráždit. Před aplikací masky naneste pár kapek čaje na předloktí a počkejte minimálně 24 hodin.

Ztráta hmotnosti

Studie, která byla publikována v časopise Biofactors, ukázala, že kurkumin může pomoci při podpoře úbytku tělesné hmotnosti. Vědci uvedli, že protizánětlivé vlastnosti přítomné v kurkuminu jsou účinné při potlačení zánětlivých procesů obezity, a proto pomáhají při snižování obezity a jejího „nepříznivého účinku na zdraví“. Zkrátka a dobře, jste-li v redukční fázi, popíjejte kurkumový čaj mezi jídly.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat