Prostreno.cz

Proč jíst tuňáka a jak si připravit vynikající tuňákový koláč

Tuňák a brambory. Obojí je pro tělo dobré. Zkombinujte tyhle dvě položky a připravte si chutný, i když trochu netradiční – nepečený, koláč. Uděláte toho hodně pro své zdraví!

Tuňák je jedním z nejzdravějších druhů ryb, protože obsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin, jež pomáhají chránit srdce zvýšením dobrého cholesterolu (HDL cholesterolu) a zároveň snižuje špatný cholesterol (LDL cholesterol). Dále dodává tělu draslík, který snižuje krevní tlak. V důsledku toho může být sníženo riziko srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. A to rozhodně není všechno.

Víte, co vlastně jíte?

Na tuňáka nedají dopustit ani všichni cvičící. Jelikož se jedná o úžasný zdroj vysoce kvalitních bílkovin, které tělo potřebujete pro stavbu svalů a jejich udržování, najde se tahle ryba na jídelníčku hubnoucích i těch, kdo budují svalovou hmotu. Podporuje funkci metabolismu a podle odborníků na výživu prý obsahuje i antioxidanty. Abychom ale nechválili jen tuňáka, je nutno zmínit se i o výhodách konzumace brambor. I ty jsou skvělé! Co mají společného s imunitou?

Vzhledem k tomu, že brambory jsou ve skutečnosti dobrými zdroji vitaminu C, jejich pravidelná konzumace může pomoci snížit riziko vzniku infekcí. Zároveň krotí vysoký krevní tlak. Stejně jako v případě tuňáka, i brambory jsou bohaté na draslík snižující krevní tlak, takže pomáhají oddalovat srdeční onemocnění, infarkt a mrtvici.

Zdravá a chutná svačina, která neomrzí

Také díky obsahu železa zajišťují produkci červených krvinek a dodávají tělu vitaminy B, které pomáhají přeměnit potraviny na palivo. „Béčka“ jsou však důležitá i pro správný chod mozku a nervů. Trápí-li vás zácpa, je vhodné je pasovat na přílohu číslo jedna, neboť jsou plné dietní vlákniny. Po výčtu těchto zdravotních benefitů je jasné, že kombinace tuňáka a brambor je naprosto báječná. Zkuste třeba trochu netradiční koláč!

Potřebujete 4 brambory střední velikosti, 2 jarní cibule (nasekané), 100 gramů tuňáka v oleji, 1 středně velké vejce, 2 šálky strouhanky, 1/2 šálku kukuřičných jader, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, mletý černý pepř, mořskou sůl, celozrnné pečivo (nakrájené rohlíky, bagety apod.).

Brambory uvařte (ve slupce), poté je oloupejte, nakrájejte na dukátky a dejte do velké mísy. Přidejte tuňáka a dobře promíchejte vidličkou. Obohaťte jarní cibulkou, kukuřičnými jádry a vejcem. Následuje strouhanka, citronová šťáva, pepř podle chuti a mořská sůl. Důkladně promíchejte, rozdělte na několik porcí a poté si připravte pečivo. Každý kousek zhruba tři minuty z každé strany opečte na pánvi s olivovým olejem (do zlatohněda) a následně na něj položte trochu tuňákovo-bramborové směsi. Tyto „chlebíčky“ naaranžujte na větší kulatý talíř tak, aby vše působilo jako koláč. Ihned podávejte!






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Zdravý chia pudink s borůvkami

5min
(1 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba