Prostreno.cz

Na problémy s akné pomůže levandulový nebo šípkový olej

Může se to zdát poněkud kontraproduktivní použít olej na mastnou pleť, ale většina esenciálních olejů vyniká svými detoxikačními účinky a to právě problematická pleť potřebuje. Zároveň oleje vaši pokožku vyživuje, a tak nedochází k jejímu nadměrnému vysušování, což bývá častým vedlejším problémem spojeným s akné. Máme pro vás hned několik druhů olejů. Tak který vyzkoušíte?

Na začátku je důležité pochopit, co je akné. Jedná se o zánětlivý stav pokožky, kdy se do mazových žlázek dostanou nečistoty a póry se uzavřou, tím v daném místě dochází ke vzniku bílých pupínků, černých teček a zarudnutí kůže. Akné nepostihuje jen teenagery, ale i část dospělé populace. Předcházet akné můžete jen pravidelnou a důslednou péčí. Dalšími aspekty může být stres, kouření, špatná životospráva, alkohol atd.

Důležitá je šetrná péče

Někteří z nás si myslí, že na akné se musí rázně a v první řadě sahají po abrazivních přípravcích a to je velká chyba. Pokožka obličeje je velmi jemná, nic proti abrazivním přípravkům, ale rozhodně nejsou vhodné pro každodenní péči, abraziva používejte 1 až 2krát týdně, v ostatních dnech můžete používat čisticí gely, dokonce i obyčejnou vodu, na kterou nedají dopustit hollywoodské krásky.

Proč zrovna olej

Esenciální oleje obsahují spoustu účinných látek, sloučenin, těkavé kyseliny a jsou plné antioxidantů, které napomáhají zabraňovat zánětu, eliminují přebytečný maz, urychlují hojení a celkově zlepšují kvalitu pleti. Máme pro vás hned několik esenciálních olejů, které jsou pro problematickou pokožku nejvhodnější.

Tea tree olej

Tento olej pochází z australského stromu kajeputu střídavolistého a je jedničkou mezi antioxidačními oleji. Má silné protizánětlivé účinky a v domácnosti se rozhodně neztratí. S antibakteriálními, antiseptickými a protizánětlivými vlastnostmi si velmi účinně poradí s problematickou pletí. Tento olej je běžně používán v kosmetickém průmyslu v přípravcích na problematickou pleť. Olej můžete zakoupit v lahvičkách s kapátky i v praktických tyčinkách, které slouží ke snadné lokální aplikaci.

Levandulový olej

Levandulový olej je převážně oblíbený ve světě aromaterapii, mimo to je vhodný i na boj proti akné. Tento olej urychluje hojení pokožky, a chrání pleť před vznikem další infekce. První výsledky byste měli pozorovat již po prvním týdnu používání.

Neroli

Tento olej pochází z květů hořkého pomerančovníku, název neroli dostal podle princezny Anne Marie z Neroli, která ho používala do lázně a k parfemaci. Tento olej je vhodný pro osoby s chronickým akné, dokáže stimulovat i hormonální nerovnováhu v těle. Má zklidňující účinky a reguluje tvorbu kožního mazu.

Šípkový olej

Tento olej pomáhá snižovat otok a zčervenání v problematických částech obličeje. Zároveň snižuje výskyt jizev po akné a celkově zlepšuje vzhled vaší pokožky.

Rozmarýnový olej

Přítomná kyselina rozmarýnová je známa pro své protizánětlivé účinky a pro urychlení procesu hojení. Nakapejte pár kapek rozmarýnového oleje na vatový tampon a aplikujte přímo na problematické části obličeje.

Jak používat esenciální oleje na problematickou pleť

Pleť dobře umyjte teplou vodou, abyste odstranili přebytečný maz a nečistoty, poté důkladně vysušte. Olej aplikujte na konkrétní místa, s tím vám pomůže například vatový tampon, případně některé oleje zakoupíte již v rozprašovačích, s kapátkem, či v praktické tyčince. Nechte nejlépe působit přes noc a ráno obličej opět opláchněte vlažnou vodou (horké vodě se vyhýbejte). Oleje můžete také přidávat do běžných krémů, pleťových masek, či odličovacích vod.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat