Prostreno.cz

Med a hubnutí. Jde tato kombinace vůbec dohromady?

Někteří lidé se během diety vyhýbají cukru a sladkostem přímo obloukem a zatracují i ostatní možná sladidla, jako je například med. Med je sice sladký, ale má zcela odlišné složení oproti cukru. Pokud se snažíte zhubnout, med může být velmi užitečným pomocníkem.

Pro začátek med obsahuje cukr. Nicméně, na rozdíl od rafinovaného cukru, med obsahuje také užitečné vitaminiy a minerály. Rafinovaný stolní cukr, je považován za zdroj „prázdných kalorií", což znamená, že cukru bychom se měli opravdu vyhýbat obloukem.

Med obsahuje živiny, jako jsou bílkoviny, vláknina, cukry, různé vitaminy a minerály. Je zde zastoupeno poměrně dobré množství železa, sodíku, draslíku, fosforu, zinku a vápníku. Med je dobrým zdrojem vitaminu C a vitamiínů skupiny B.

U lidí, kteří trpí nadváhou nebo obezitou, med redukuje nejen riziko kardiovaskulárních poruch, ale také nezvyšuje tělesnou hmotnost. Závěry výzkumné studie potvrzují, že konzumace medu přispívá ke snížení hladin cholesterolu a rovněž vede k poměrně nízkému zvýšení hladin glukózy v plazmě.

Máme pro vás hned několik typů, jak začlenit med do svého redukčního jídelníčku a jak i malou změnou můžete dosáhnout poměrně dobrých výsledků.

Med a teplá voda

Obvykle tuk zůstává jako nevyužitý zdroj v těle, přidává nám na objemu a hmotnosti. Med má schopnost mobilizovat tento uložený tuk, aby se spálil a přeměnil tak na energii. Spojení lžíce medu a sklenice teplé vody stimuluje tento prospěšný proces, a navíc pozitivně zvyšuje hladiny „dobrého" cholesterolu v těle a tím snižuje kardiovaskulární zátěž, což znamená, že můžete vést aktivnější a zdravější život, který bude nadále podporovat úbytek hmotnosti.

Med a citronová šťáva

Hned po ránu si připravte sklenici vlažné vody se lžící medu a pár kapkami citronu. Tato kombinace  nastartuje metabolismus na plné obrátky a dodá tělu vše, co potřebuje. Med je nabitý 22 aminokyselinami a množstvím cenných vitaminů a minerálů. Citronová šťáva přináší další dávku vitaminu C, který zvyšuje funkci jater a urychluje metabolismus tuků. Kromě toho citronová šťáva zvyšuje funkci glutationu, což je klíčový antioxidant pro detoxikaci a rychlé hubnutí.

Med a skořice

Smíchejte jednu lžíci skořicového prášku s jednou polévkovou lžící medu a jedním šálkem teplé vody. Tyto přísady důkladně promíchejte a pijte na lačný žaludek každý den. Skořice reguluje hladiny cukru v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi může vést ke zvýšenému ukládání tuku v těle, takže skořice má pozitivní vliv na tento aspekt úbytku tělesné hmotnosti.

Lžíce medu před spaním

Jedním z dalších způsobů jak využít med ku prospěchu a zhubnout, je konzumovat lžíci medu před spaním. Během spánku med pokračuje ve stimulaci funkce jater a udržuje váš metabolismus stále aktivní, spaluje tuky a zmírňuje projevy stresových hormonů. Budete lépe spát a spalovat i ve spánku.

Zlepšuje trávení

Med zlepšuje trávení, což může přispět ke snížení hmotnosti. Proto je vhodné konzumovat med zejména po jídle.

Dobrá náhražka cukru

Med je dobrou náhražkou za cukr. Může být použit v různých nápojích, čajích, ovocných šťávách a smoothie. Je vhodný do bílých jogurtů a k oslazení ovesných vloček a palačinek atd. Dieta rozhodně není o hladovění, ale o správném výběru potravin, které by měly našemu tělu dodat potřebné živiny a minerály.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat