Prostreno.cz

Benefity vody s citronem

Že je nápoj složený z vody a kyselého ovoce prospěšný, o tom jste už zřejmě párkrát slyšeli. Ale v čem konkrétně? Pomáhá shazovat kila, zachovává svěží dech a zpomaluje tvorbu vrásek. Ocení ho také vaše obranyschopnost!

Zahájit den sklenicí vlažné citronové vody? Tak přesně tohle by vám doporučil nejeden odborník s tím, že je to skvělý způsob, jak udělat něco pro své zdraví. Jenže jaké faktické výhody kyselý drink vlastně přináší? Úplně bez nadsázky by se dalo říct, že vám prospěje od hlavy až k patě. Poznejte jeho blahodárné schopnosti, které mluví samy za sebe!

Pomocník při hubnutí se skvělou pověstí

Máte zrovna dietu? Pak si na vodě s vymačkaným plodem citronovníku pochutnávejte pravidelně – a nejen po ránu. Dokáže totiž shazování kil pořádně podpořit.

„Polyfenoly obsažené v citronu pomáhají snižovat chuť k jídlu. Když pijete vodu s citronem zvláště před jídlem, zaplníte si žaludek, čímž vám k uspokojení bude stačit o poznání menší porce,“ vysvětluje americká dietoložka a autorka knih o zdravé výživě Erin Palinski-Wade.

Ochrana před infekcí a virózami

Všichni víme, že vitamin C, jímž citrusové plody překypují, přispívá k posílení imunitního systému. Jakou roli v tom hraje kyselá chuť citronu? Větší, než jste mysleli…

„Kyselé prostředí v žaludku slouží jako ochrana před choroboplodnými zárodky. Patogeny pak v organismu nemají vhodné podmínky na to, aby se rozšířily a způsobily onemocnění. Přírodní sloučeniny nacházející se v citronu mají také antioxidační vlastnosti, tudíž značně snižují pravděpodobnost chřipek a různých viróz,“ uvádí i americká lékařka Roxanne B. Sukul, která působí na clevelandské klinice Wellness Enterprise.

Mladistvý vzhled? Můžete ho mít

Kromě toho, že zmíněné „céčko“ upevňuje obranyschopnost, rovněž vám pomůže vypadat mladší. A to jako vážně. Závěry jisté britské studie naznačují souvislost mezi zvýšeným příjmem vitaminu C a sníženou tvorbou vrásek. Vědci si to vysvětlují tím, že tenhle přátelský vitamin zabraňuje poškození pokožky volnými radikály, takže zpomaluje stárnutí a zachovává pružnost i elasticitu.

Svěží dech a dobrý pocit. I ten na vás čeká

Citronová voda může posloužit i jako součást běžné denní hygieny. Zubní kartáček určitě nenahradí, ovšem jako doplňující péče funguje na výbornou. Jen byste neměli zapomínat na brčko. Proč?

„Voda s citronem eliminuje počet bakterií v ústech, neboť snižuje jejich schopnost rozmnožování – to vede ke svěžímu dechu. Jediným problémem je, že kyselina v citronové šťávě může při dlouhodobé konzumaci poškodit zubní sklovinu. Když ale budete citronovou vodu pít brčkem, nemáte se čeho obávat,“ domnívá se již jmenovaná lékařka Roxanne B. Sukul.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat