Prostreno.cz

Léčivé vlastnosti ostružiníku skalního

Ostružiník skalní je keř, který poskytuje jedlé plody nabité antioxidanty. Různé části této rostliny mohou být použity pro léčebné účely, například pro léčbu průjmu a dokonce i úplavice. Sbíráte listy a kořeny?

Ostružiník skalní rád roste ve stinných skalách a kamenitém lese, ale není neobvyklé, pokud se mu daří také na loukách. Jeho plody, červené a posléze vyzrálé fialové bobule o průměru asi 1 až 1,5 cm, hýčkají chuťové buňky ve formě džemů, želé i cukrovinek. Často se také používají k tomu, že určitým jídlům a nápojům poskytují fialovou nebo bledě modrou barvu.

Bylinkáři se však nesoustředí pouze na výsledný „produkt“ ostružiníku. Zajímají je totiž hlavně kořeny a listy, které jsou užitečné zvlášť v souvislosti se střevem a dýchacími cestami. To ale není vše, co ostružiník umí! Proč se už teď těšit na první lístky?

Snížení oxidačního stresu

Jedlé bobule ostružiníku tvoří skvělý doplněk stravy, protože jsou nabité antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Díky jejich konzumaci dochází ke snižování oxidačního stresu, který lékaři spojují s řadou zdravotních problémů od onemocnění srdce po rakovinu.

Zpomalení stárnutí pleti

Z vysokého obsahu antioxidantů mohou těžit i ti, kdo usilují o nestárnoucí krásu. Volné radikály, které jsou eliminovány přítomnými antioxidanty, jsou totiž zodpovědné za poškození kožních buněk, což může způsobit zrychlení procesu stárnutí pokožky.

Kontrola krvácení

Listy ostružiníku skalního mají adstringentní vlastnosti, což znamená, že mohou podpořit kontrakci různých tkání těla. To je důvod, proč jsou využívány tradičními léčiteli při kontrole některých typů krvácení a zbytečné ztrátě cenné červené tekutiny.

Zmírnění průjmu

Bylinky s adstringentními vlastnostmi se běžně používají k léčbě průjmu. Na seznam těchto pomocníků patří právě ostružiník skalní ve formě odvaru. Při perorálním podání je produkce hlenu v tlustém střevě značně snížena, což s průjmem pomáhá skoncovat.

Léčba úplavice

Mezi další velmi populární a tradiční použití pro odvar z listů ostružiníku patří léčba úplavice. Jedná se o akutní a vysoce infekční průjmové onemocnění, které je způsobeno bakteriemi a parazity. Nasaďte si ostružiník a žádná „breberka“ nemá šanci!

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat