Prostreno.cz

Výhody a rizika konzumace zeleného čaje

Na zelený čaj slýcháme samou chválu, která nebere konce. Vy jste měli tušení o tom, že když ho budete pít pravidelně, snížíte riziko mrtvice a diabetu? Přesně tímto lahodným způsobem se dá také stimulovat růst vlasů a vyhrát boj s akné!

Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů vůbec. Tedy alespoň tak o něm smýšlejí jeho pěstitelé se souhlasným přikývnutím odborníků, kteří jsou toho názoru, že pravidelná konzumace přináší nespočet famózních výhod. Které můžete z každého šálku čerpat plnými doušky i vy? Některé pro vás zřejmě budou velkým překvapením. Nebo jste o těchto benefitech už slyšeli?

Snížené riziko kardiovaskulárních chorob

Chcete-li mít srdce v té nejlepší možné kondici, pak vsaďte na zelený čaj, jenž se podle jistých pramenů pije již 5000 let. Tak nějak by se dal citovat závěr jedné z posledních amerických studií. Z něho jednoznačně vyplývá, že obsažené polyfenolické sloučeniny zabraňují poškození kardiovaskulárního systému a regulují hladinu špatného cholesterolu i úroveň triglyceridů (tukové molekuly nalézající se v obíhající krvi). Tím se značně snižuje riziko srdečních chorob, zejména tedy infarktu a mrtvice.

Tekutá prevence diabetu

Poznatky nedávného japonského průzkumu naznačují, že zelený životabudič omezuje vznik diabetu 2. typu o celých 42 %. Výzkumníci si to vysvětlují jeho unikátním složením, ve kterém není nouze o pořádné množství antioxidantů a dalších prospěšných látek. Našla se snad zaručená zbraň proti cukrovce, jež poslední dobou postihuje stále více jedinců? Mimochodem, u nás už počet pacientů s touto chorobou dávno přesáhl počet 850 tisíc. A to vážně není málo!

Zuby jako perličky

Před každou prohlídkou u stomatologa doslova trnete hrůzou, co lékař ve vašich ústech objeví? Soustřeďte se na konzumaci zeleného čaje a možná až nebudete mít k obavám žádný důvod. Jak to? Blahodárný nápoj v sobě ukrývá sloučeniny známé pod pojmem katechiny. Ty mají v popisu práce účinnou likvidaci bakterií, přičemž zabraňují tvorbě kazů. Zároveň bojují proti špatnému dechu a celkově posilují zdraví dutiny ústní. Už se vám vaří voda?

Rychlejší růst vlasů a stopka akné

Čaj původem z Indie a Číny vám také pomůže zkrásnět. A to jako bez legrace. Obsažené antioxidanty mimo jiné stimulují růst vlasů, přičemž předcházejí jejich vypadávání. Pro každého, kdo trpí akné, mají také odborníci dobrou zprávu – tento nápoj si poradí jak s pupínky, jak s černými tečkami. Celé tajemství spočívá v tom, že má antioxidační, antimikrobiální, adstringentní a protizánětlivé složky, takže bojuje na více frontách – zdravotních i kosmetických.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat