Prostreno.cz

Květen je čas lásky i šalvěje. K čemu všemu se tahle bylinka hodí

Ještě si nesušíte šalvěj? Velká chyba, neboť tenhle přírodní zázrak pozvedne chuť připravovaných pokrmů a ještě vás zbaví akné i lupů. Zároveň posiluje imunitní systém, uklidní rozbouřený žaludek a zmírní nepříjemné noční pocení.

Stopy šalvěje lékařské sahají do hodně vzdálené minulosti. Už starověcí šamani s její pomocí vyvolávali duchy svých předků a při magických rituálech ji přidávali do svých tajemných lektvarů a vykuřovadel. I staří Římané šalvěj považovali za posvátnou bylinu, ovšem využívali ji především v lékařství.

Poklad, který možná roste poblíž

Ačkoli se u nás šalvěj pěstuje hlavně na zahrádkách, můžete na ni narazit i ve volné přírodě, protože roste na teplých a sušších stráních i skalách. Listy s natí se sklízí od května až do července, přičemž naprosto ideální je sběr během slunečných a suchých dní v poledne, v době před rozkvětem. To listy obsahují nejvíce éterických olejů. Typicky vonící rostlina, kterou preferoval i císař Karel Veliký, má léčebné, kulinářské a kosmetické využití. Pojďme se na ně podívat zblízka, souhlasíte?

Lahoda k masu i těstovinám

Co se týká kuchyně, šalvěj je přísadou, která se díky nahořklé a lehce trpké chuti dokonale hodí k vepřovému a telecímu masu. To ale ovšem ještě neznamená, že by se nedala přidat i jinam. Gastronomické dobrodiní svede i v kombinaci s těstovinami, zeleninovými omáčkami, tučnějšími rybami nebo sladkými bramborami.

Prostředek proti lupům i akné

Aromatická rostlinka je i v oblasti zkrášlování hodně cenným artiklem. Vlasový šampon ze šalvěje používaly už naše babičky a moc dobře věděly, proč. Tenhle zlepšovák výrazně posiluje vlasové vlákno a napomáhá snadnému rozčesávání vlasů. Má také antimikrobiální účinky, přičemž zabraňuje tvorbě lupů. Ocení ji však i pokožka, neboť pomáhá s léčbou akné.

Multifunkční doktor, co se nezdá

Šalvěj obecná působí dezinfekčně a protizánětlivě. Usnadňuje odkašlávání, povzbuzuje srdce i nervy, prospívá žaludku, zatne tipec nadýmání a zmírní noční pocení. Uplatní se také při zánětech horních cest dýchacích, hodí se k dezinfekci ústní dutiny po trhání zubů, nebo k utlumení tvorby mateřského mléka v prsních žlázách po odstavení po kojení dítěte. Nutno dodat, že rovněž blahodárně ovlivňuje činnost pohlavních žláz a posiluje imunitní systém.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat