Prostreno.cz

Chronická bolest hlavy. Co je její příčinou a jak se bránit

Bolí vás hlava více dní v měsíci? Možná je chronická, což jste si mohli přivodit nadmírou stresu, nedostatkem spánku nebo přehnanou náklonností ke kávě. Víte ale, že kromě léků si můžete pomoci i bylinkami a akupunkturou?

Je úplně normální, že člověka čas od času zabolí hlava. Pokud se však tahle svízel objevuje podezřele často, začíná blikat hodně výstražné znamení. Zní vám to povědomě? Pak jsou následující řádky určeny přímo pro vás. S největší pravděpodobností totiž máte na krku diagnózu zvanou chronická bolest hlavy!

Nešvar, co si nevybírá

Bolesti hlavy představují významný socioekonomický problém dnešní doby. Z lékařských statistických odhadů vyplývá, že ty chronické postihují zhruba pětinu Evropanů. Pacienti se pak dělí do dvou hlavních skupin, přičemž v té první jsou ti, kteří trpí několik hodin či minut, v té druhé nešťastníci, co s obkladem na čele polehávají v posteli i týden. Odkud se tento palčivý problém vlastně bere? To je časté téma mnoha vědeckých debat i studií. Jenže bohužel bez valného výsledku.

Záhada, které se nedaří přijít na kloub

Pravdou je, že odborníci dodnes s naprostou jistotou nemohou říct, jaká je příčina. Pouze se domnívají, že chronický bolehlav má co dočinění s cévními poruchami, mozkovými nádory i meningitidou neboli zánětem mozkových blan. Objevují se však také tvrzení, že častými strůjci, a to zejména u žen, bývají spánkové poruchy, stres, deprese, úzkosti, nadváha či nadměrná konzumace kávy a některých léků. Jaké alternativy léčby se v takových případech nabízejí? Dobré je, že si člověk může vybrat.

Od akupunktury až po bylinky

Ve většině případů ke zmírnění příznaků lékaři předepisují chemické medikamenty. Jenže stále více pacientů k této pomoci zaujímá skeptický postoj, neboť hrozba vedlejších účinků je tady bohužel vždycky. Jako „náhradní“ metody jsou pak doporučovány masáže a akupunktura, popřípadě bylinkové dary matky přírody. V boji s nepříjemnou patálií se osvědčily zbraně, jako jsou heřmánek, levandule, šalvěj, rozmarýn, máta, meduňka či majoránka.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat