Prostreno.cz

Potraviny, které spolehlivě zatočí s hormonální nerovnováhou

Špatně spíte, jste náladoví a poslední dobou nějak moc zapomínáte? Možná je to proto, že se vám bouří hormony. Co na ně platí? Snadná odpověď – podceňovaný špenát, lahodné mandle a nepostradatelný česnek!

Hormonální nerovnováha se projevuje všelijak. Mezi ukázkové příznaky patří třeba poruchy spánku, potíže s pamětí, častá únava nebo prudké výkyvy nálad. Žádnou výjimkou nejsou ani deprese či sexuální zdrženlivost. Už to samo o sobě nezní příliš pozitivně, že? Jenže ono může být i mnohem, mnohem hůř. Lékaři jsou totiž toho mínění, že dlouhodobá vzpoura hormonů může vyvolat i rakovinu. Jak se jejich hladiny dají ustálit, čím se riziko zmíněných komplikací podstatně sníží? Představte si, že jídlem! A naprosto spolehlivě prý fungují tyto nečekané potraviny…

Špenát, zelený spasitel

Opomíjený špenát, který v obchodě stojí pár korun, dokáže velké věci. Kromě toho, že pomáhá chránit před rakovinou, posiluje kosti a prospívá očím, také obnovuje rovnováhu hormonů. Za touto vítanou schopností stojí vysoký obsah obsaženého hořčíku, což je minerál, bez něhož se neobejde zhruba 100 enzymatických procesů probíhajících v těle. Dlužno dodat, že stejné účinky má také kapusta. To jen pro případ, že vás špenát ani trochu neláká…

Mandle, dietní pomocník

Mandle jakožto pecky plodů mandlovníku byste v obchodě neměli nechávat bez povšimnutí, a to z mnoha důvodů. Věděli jste, že díky svému nutričnímu složení omlazují pokožku, podporují imunitní systém a poskytují antioxidační ochranu? Možná pro vás bude překvapením i to, že platí za dietní potravinu, neboť jedna hrst téhle dobroty vám dodá 20% denní doporučené dávky vlákniny. Ovšem pozor, výčet jejich výhod rozhodně není u konce. Jelikož jsou mandle napěchovány antioxidanty a bílkovinami, zlepšují schopnost organismu vyrovnávat produkci hormonů.

Česnek. Král kuchyně i zdraví

Na aromatické ochucovadlo nedá dopustit nejedna hospodyňka. A vlastně ani lékaři! Vždyť právě oni na základě svých studií tvrdí, že česnek udržuje v normě krevní tlak, předchází krevním sraženinám i kornatění tepen. Uplatnit se dá také při léčbě revmatismu i kašle. Jeho zásoby by si měli udělat také všichni dietáři, protože česnek pomáhá metabolizovat tukové buňky, což se při redukci váhy samozřejmě jenom hodí. Aby toho nebylo málo, je vědecky prokázáno, že jeho pravidelná konzumace normalizuje i hladiny hormonů.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat