Prostreno.cz

Borovicový olej je účinný pomocník v boji s infekcí močových cest

Proč mnoho běžných čisticích prostředků voní po borovici? Jednoduché vysvětlení. Borovice je svěží a antiseptická. Dokonce pomáhá s koncentrací a prokrvuje. A jak působí na pleť a mysl? Tyhle výhody si zamilujete!

Éterický borovicový olej je něco jako dezinfekční dar z nebes. Ctil ho už Hippokrates, který zaznamenal jeho silný léčebný účinek na lidský dýchací systém. Podobně pozitivní zkušenosti měli i domorodí Američané, kteří navíc ve svých postelích uchovávali borové jehličí, aby se ochránili před hmyzem.

Borovicový olej získaný extrakcí esenciálních olejů z jehličí borovic je přitom silnou terapeutickou pomůckou. Podobně jako olej z čajovníku a eukalyptu jsou výtažky borovice silnými činidly proti škodlivým organismům všeho druhu. Ničí mnoho bakterií, včetně spór plísní, kvasinek a E. Coli.

Mohutné kapacity zmíněného oleje souvisí s vysokou úrovní fenolů a kyselých rostlinných chemikálií. Nelze nezmínit i hojivý účinek na endokrinní systém. Borovice se také ve své podstatě dá považovat za imunostimulátor a tělní tonikum, které zvyšuje celkovou psychickou a fyzickou rovnováhu. Ještě tenhle olej doma nemáte? Velká chyba! Tohle všechno totiž umí!

Léčba zarudnutí a otoků

Díky svým silným vlastnostem borovicový olej pomáhá při zarudnutí, léčí otoky a ulevuje od bolesti kloubů. (Při lokální aplikaci zmírňuje celkové svalové bolesti.) Přidejte pár kapek do horké lázně nebo do základního masážního oleje (mandlový či kokosový).

Péče o pleť

Borovicový olej je užitečný při různých kožních problémech, mezi které patří psoriáza, akné, vředy, ekzém či svědění. Aplikuje se lokálně na problémové oblasti, a to i v případě suché pokožky a lupů. Stačí jen nanést jej na skalp a promasírovat.

Antivirový agent

Nachlazení se nikomu nevyhýbá, ať už je léto nebo zima – zvlášť když dochází k výkyvům počasí. Borovicový olej však před viry, bakteriemi, nachlazením a chřipkou chrání. Pochopitelně, že není samospásný. Hodí se vsadit ještě na vyvážený jídelníček a potraviny s obsahem vitaminu C.

Silná kapacita antioxidantů

Díky neutralizaci volných radikálů pomáhá borovicový olej zpomalit proces buněčného poškození, čímž brzdí stárnutí. (Antioxidanty mimo jiné pomáhají chránit před onemocněním očí, svalovou degenerací a mnoha poruchami nervového systému.)

Působení proti škodlivým organismům

Při běžném používání borovicový olej chrání před škodlivými organismy, včetně infekcí močových cest a kožních infekcí. Navíc stimuluje mysl, má energizující účinek a mírní deprese.

Studie ukázaly užitečnost borovicového oleje při zhoršených bronchiálních infekcích. Výzkum University of Maryland Medical Center poukazuje na to, že skutečně může být použit u infekcí dýchacích cest. (Parní inhalací se totiž léčí sinusové problémy a nachlazení.) Ale pozor, esenciální borovicový olej by měl být používán s opatrností, protože je velmi silný. Neředěný dráždí pokožku a sliznice.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat