Prostreno.cz

Potraviny, které vám i bez léků uleví při alergii

Ti, kteří trpí alergiemi každý rok, znají tu frustraci při hledání vhodných alternativ, které by jejich problémům zabránily. Léky, včetně antihistaminik, často mají vedlejší účinky, proto je mnozí odmítají. Co s tím? Jezte správná jídla!

Není antihistaminikum jako antihistaminikum. To přírodní nemí žádné vedlejší účinky a může poskytnout úlevu od bolestí hlavy, závratí nebo ospalosti, tedy potížím, které obvykle způsobují léky na předpis. Takže, už jste slyšeli o potravinách, které mírní projevy alergií? Tady jsou!

Vitamin C

Tento zdravý vitamin se nachází v ovoci, zejména v citrusech. Při alergiích je nesmírně užitečný, protože bojuje proti volným radikálům, které mohou způsobit dlouhodobé poškození těla, zároveň mírní všemožné symptomy alergií a poskytuje zdravou podporu imunitního systému. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitaminu C přitom patří kiwi, brokolice, zelí, černý rybíz, šípky, rakytník nebo dokonce i brambory.

Vitamin A

Áčko má silné antioxidační vlastnosti, které pomáhají vyhýbat se a kontrolovat alergické reakce. Barevné ovoce a zelenina obsahující tuto důležitou složku, včetně mrkve, špenátu, manga, rajčat a nejvíce zelené listové zeleniny, se tedy hodí všem, kdo na alergie trpí. Tak už víte, co nejen na dovolené konzumovat?

Flavonoidy

Flavonoidy působí jako antihistaminika s protizánětlivými vlastnostmi. Najít je můžete v borůvkách, jahodách, rajčatech, zelených paprikách či sladkých bramborách.

Omega-3 mastné kyseliny

Protizánětlivé vlastnosti těchto kyselin jsou velmi dobře známé. Proto se v rámci prevence proti alergiím spolehněte na ryby, včetně lososa, stejně jako na konopná semínka, řepku nebo lněný olej.

Bromelin

Toto přírodní antihistaminikum je známé jako látka, která potlačuje kašel. Zároveň se podílí na snížení množství hlenu v těle. Obecně se jedná o bílkovinu, pro niž domov představuje hlavně ananas. (Funguje tak, že zablokuje tvorbu fibrinu a kininů, které způsobují zánět a otoky.)

Byliny

Některé byliny jsou již dlouho známy pro své zdravé vlastnosti - a některé z nich mohou sloužit jako přírodní antihistaminikum. Řeč je hlavně o bezince, ginkgo bilobě a kopřivě dvoudomé. Vše jmenované může zmírnit astma, bronchitidu, otoky, svědění, sennou rýmu, bolesti kloubů a další neduhy spojené s alergiemi.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat