Prostreno.cz

Potraviny na snížení cholesterolu a krevního tlaku

Jedním z hlavních důvodů vysokého cholesterolu a zvýšeného krevního tlaku je nezdravé jídlo. Existuje mnoho potravin, které právě tohle mají na svědomí. A taky těch, jež působí jako protipól. Jak takové „chytré jídlo“ bránící katastrofě vypadá?

Ano, některé potraviny působí jak čisté zlo – zvyšují hladiny cholesterolu, mohou „nakopávat“ krevní tlak a ucpávat cévy. Dobrou zprávou je, že se správným jídelníčkem k něčemu takovému vůbec nemusí dojít. Zde je několik potravin, které naopak snižují hladiny špatného cholesterolu v krvi.

Ovesné vločky a ovesné otruby

Ovesné vločky mají spoustu lehce rozpustné vlákniny, která je schopná snížit hladinu LDL neboli špatného cholesterolu. Jedna porce ovesné kaše (asi 1 a ½ šálku) obsahuje zhruba šest gramů této vlákniny, což je doporučovaná denní dávka. Kaše se zároveň dá dochutit například hruškami, jablky či švestkami. Všechno jmenované taktéž patří ke zdrojům rozpustné vlákniny.

Ryby a omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny a ryby jsou ideální potraviny ke snížení cholesterolu a krevního tlaku. Obecně patří k nezbytnostem zvlášť pro osoby se srdečními chorobami. Mohou totiž snížit riziko tvorby sraženin a náhlé smrti. Vhodný je přitom pstruh, makrela, losos, sardinky, sleď, halibut nebo tuňák. (Za ideální jsou považované nejméně dvě porce ryb týdně.)

Potraviny s přidanými rostlinnými steroly nebo stanoly

Steroly nebo stanoly v mnoha rostlinách mohou snížit vstřebávání cholesterolu. K tomu postačí pouhé 2 gramy těchto látek denně. Kde je nalézt? V pomerančovém džusu, mandlích, arašídech nebo olivovém oleji.

Ovoce

Ovoce patří ke zdrojům vlákniny, živin a vitaminů. Všechny tyto vlastnosti z něj činí ideální volbu pro zdravé srdce. Pro maximální užitek si dopřávejte alespoň pět porcí čerstvého ovoce a zeleniny denně. (Jedna porce ovoce přitom představuje středně velký kus čerstvého ovoce nebo půl šálku ovocné šťávy.)

Jogurt a spol.

Nízkotučné mléčné výrobky regulují krevní tlak. Doporučují se tři dávky mléčných výrobků za den. Sušené mléko, nízkotučné jogurty a sýry patří ke správným volbám. (Jedna porce se rovná šálku odstředěného mléka nebo jogurtu.)

Potraviny bohaté na draslík

Hledáte potraviny ke snížení cholesterolu a krevního tlaku? Zahrňte do stravy dobroty bohaté na draslík. K těm patří brambory, banány, avokádo a špenát. Berte přitom v potaz, že tělo potřebuje nejméně 4700 mg denně. K jídlu si dopřejte sklenici červeného vína, které je v tomto směru taktéž užitečné. A pozor, při přípravě pokrmů používejte česnek. Dva až čtyři stroužky denně mohou snížit hladinu cholesterolu a krevní tlak. Podle lékařů prý česnek dokonce působí proti ucpání tepen.

Zdroj: wikipedia






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat