Prostreno.cz

Sladké fíky vám rozhýbou střeva a zabrání zácpě

Slaďoučké fíky, ať už čerstvé nebo sušené, patří k oblíbeným sladkostem. Zatím jste jim nepřišli na chuť? To se možná po výčtu zdravotních benefitů změní! Afrodiziakum, laxativum i relaxant. Je něco, co díky neumí?

Fíky prý pěstovali již staří Egypťané. A zřejmě věděli proč. Obsahují mnoho minerálů a vitaminů, včetně vitaminu A, vitaminů B1 a B2, vápníku, železa, fosforu, manganu, sodíku, draslíku a chloru. Zvýšíte-li jejich konzumaci, dočkáte se velmi příznivých účinků na zdraví! Jakých?

Zabraňují zácpě

Vysoká koncentrace vlákniny pomáhá podporovat zdravou, pravidelnou funkci střev a zabraňuje zácpě. Stačí dopřát si ke svačině tři fíky denně.

Pomáhají při ztrátě váhy

Vláknina pomáhá při snižování tělesné hmotnosti a je často doporučována obézním lidem. Ve fících jí je dostatek, nicméně vysoký počet kalorií původní nadšení trochu krotí. Pokud tedy při redukční dietě dáváte přednost mlsání fíků, tak pozor na množství!

Snižují hladiny cholesterolu

Když se ve fících obsažený pektin pohybuje zažívacím traktem, čistí přebytečné shluky cholesterolu a přenáší je do vylučovacího systému. Proto se o fících říká, že mají laxativní účinek, snižují hladiny cholesterolu a zároveň zabraňují vzniku rakoviny tlustého střeva.

Působí proti koronárním srdečním onemocněním

Sušené fíky obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tyto kyseliny snižují riziko koronárních srdečních onemocnění. Není to dobrá zpráva?

Kontrolují diabetes

Americká diabetická asociace doporučuje fíky jako lék s vysokým obsahem vlákniny, který pomáhá podpořit funkční kontrolu diabetu. Fíky jsou bohaté na draslík, který reguluje množství cukru absorbovaného tělem (po jídle).

Krotí hypertenzi a uklidňují nervy

Lidé obvykle konzumují sodík ve formě soli, ale nízká hladina draslíku a vysoká hladina sodíku mohou vést k hypertenzi. Fíky mají vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, takže jsou perfektní obranou proti účinkům hypertenze. To z nich dělá relaxační jídlo, které dokáže pohladit nervy a přinést trochu klidu do každého dne.

Podporují sexuální funkce

Již po staletí se díky využívají proti sexuálním dysfunkcím. Věří se, že podporují plodnost a sexuální vytrvalost. Jejich afrodiziakální síla a schopnost je sporná, ale obrovské množství cenných vitaminů a minerálů je pravděpodobně důvodem náhlého zesílení energie a intimní zdatnosti. Z tohoto ohledu se doporučuje namočit přes noc 2–3 fíky do mléka. Ráno rozmixujte a vypijte.

Zpevňují kosti

Fíky jsou bohaté na vápník, což je jedna z nejdůležitějších složek při posilování kostí a snížení rizika osteoporózy.

Ostatní výhody

Fíky jsou zároveň velmi užitečné při léčbě různých respiračních onemocnění, jako je černý kašel a astma. Doporučují se při léčbě zácpy, poruch trávení, bolestí žaludku a různých dalších střevních stavů. Taky je tak milujete?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat