Prostreno.cz

Nezatracujte slunečnicový olej. Jeho přínosy pro zdraví jsou nesporné

Používá se při vaření a smažení, ale také v kosmetických přípravcích, jako jsou balzámy na rty a kožní krémy. K jeho hlavním producentům patří Rusko, Ukrajina a Argentina, ale obecně se těší oblibě po celém světě. Ano, to je slunečnicový olej. Proč jím někteří masírují novorozence s nízkou porodní hmotností?

Jedním z hlavních důvodů rostoucí popularity slunečnicového oleje je jeho působivý obsah mastných kyselin, který zahrnuje kyselinu palmitovou, kyselinu stearovou, kyselinu olejovou, lecitin, karotenoidy, selen a kyselinu linolovou. (Kombinace mastných kyselin v těle je velmi důležitá pro zachování různých prvků lidského zdraví a slunečnicový olej může pomoci tuto rovnováhu udržet.) Tento olej je také bohatý na bílkoviny, měď, železo, zinek, vápník a omega-6 mastné kyseliny. Jak tenhle nutriční profil ovlivňuje lidské zdraví?

Snižuje hladinu cholesterolu

Bilance mastných kyselin ve slunečnicovém oleji, včetně podstatného množství kyseliny linolové (mastná kyselina omega-6), snižuje tak zvaný špatný cholesterol. No vida, začíná to velmi dobře!

Posiluje zdraví srdce

Slunečnicový olej, samozřejmě konzumovaný umírněně, je dobrou volbou pro ty, kdo chtějí sledovat své srdeční zdraví a zabraňovat ateroskleróze. Ateroskleróza může ucpat tepny, zvýšit krevní tlak a přibližovat k infarktu nebo mrtvici. Přítomnost cholinu, kyseliny fenolové, mononenasycených tuků a polynenasycených tuků ve slunečnicovém oleji zároveň zvyšuje energii a také snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Zlepšuje imunitní systém

Slunečnicový olej je bohatý na vitamin E, jež v těle působí jako antioxidant. Studie slunečnicový olej přímo spojují s prevencí srdečních onemocnění a posilováním imunitního systému.

Pečuje o pokožku

Zmíněný olej, bohatý na „éčko“, zlepšuje zdraví pokožky a zároveň ji regeneruje. To znamená, že pleť je lépe chráněna před poškozením sluncem, působením volných radikálů a stárnutím. Antioxidanty, jako je již zmíněný vitamin E, neutralizují volné radikály a zabraňují poškození zdravých buněk. To je hlavní důvod, proč se slunečnicový olej běžně používá v kosmetických aplikacích.

Někteří lidé jím dokonce masírují předčasně narozené dětí s nízkou porodní hmotností nebo jinými komplikacemi. Traduje se, že „slunečňák“ účinně snižuje pravděpodobnost vzniku kožních infekcí. Nutno však dodat, že k tomu tématu není k dispozici žádná vědecká literatura.

Dodává energii

Obsah mastných kyselin ve slunečnicovém oleji je spojen s energetickými hladinami v těle. Nenasycené tuky, kterých má tento druh oleje dost a dost, prý nabíjí energií. Všimli jste si toho?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat