Prostreno.cz

Pouze správné načasování užívání hořčíku zaručí zdravotní efekt

Ráno, v poledne či večer? Před snídaní, obědem nebo večeří? Načasování užívání hořčíku je klíčové k docílení zdravotního efektu. Podceníte-li ho, nedojde k jeho maximální absorpci!

Hořčík je minerál, který hraje důležitou roli v lidském těle. Zodpovídá za kontrolu mnoha enzymových procesů, udržuje pravidelný srdeční rytmus a je nezbytný pro svalové kontrakce a relaxaci (kromě usnadnění metabolismu glukózy). Nedostatek hořčíku je přitom velmi častým jevem.

Udává se, že naše jídlo obsahuje méně a méně tohoto minerálu, protože půda, v níž se pěstují plodiny, je vyčerpaná. Za sníženým příjmem hořčíku však stojí i nadměrný přísun kofeinu a alkoholu.

Je načasování klíčové?

Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují absorpci minerálů, a pokud uvažujete o užívání jakýchkoli doplňků hořčíku, musíte být velmi opatrní. Respektive je vhodné přijímat je ve správném čase. Jedině tak z nich tělo má maximální užitek. Ptáte se tedy na vhodnou dobu? Odborníci doporučují hořčík přijímat hodinu po jídle. Pokud dojde k přísunu tohoto minerálu před snídaní, obědem či večeří, plně se nevstřebá.

Také je nutné uvést, že hořčík lze užívat v různých dávkách. Pokud se jedná o malé množství, klidně si ho „lupněte“ i v noci. Hořčík uvolňuje svaly a navozuje pocit relaxace, což přispívá bezstarostnému spánku. Jeho nedostatek může „spustit“ špatné svalové křeče. Suma sumárum, berte hořčík za nočního pomocníka. A jak by měla suplementace vypadat u těch jedinců, kteří hořčíku potřebují o něco víc?

Nejlepším postupem v tomto případě je rozdělení dávek. Jedna tableta hodinu po snídani, další po obědě a následně jedna před spaním. Takhle vypadá dokonalý harmonogram! V neposlední řadě se sluší podotknout, že vstřebání hořčíku se dá podpořit s pomocí dalších látek. Jakých?

Vezměte si vitamin D

Tuňák, vejce a sýry mají vysoký obsah vitaminu D a jejich užívání spolu s doplňky hořčíku je prospěšné. (Doba strávená na slunečním světle také zvyšuje hladinu vitaminu D.)

Nepodceňujte správnou minerální bilanci

Existuje mnoho minerálů, které mohou snížit vstřebávání hořčíku, proto je třeba opatrnosti. (Pro správnou absorpci magnézia je totiž zapotřebí správné minerální vyvážení.) Jeden příklad za všechny? Velmi vysoké nebo naopak velmi nízké hladiny vápníku mají za následek nedostatečné vstřebávání zmíněného prvku s chemickou značkou Mg.

Zapomeňte na alkohol

Alkohol může snížit hladinu hořčíku, a to zvýšením vylučování moči. Proto jsou na něj alkoholici tak chudí. Dokonce i mírná konzumace nějakého toho drinku může vést k žalostně nízké hladině.

Správně jezte

V jistých potravinách existují určité látky, které mohou snížit vstřebávání hořčíku. Do této skupiny přitom patří dobroty s vysokým obsahem vlákniny či kyseliny fytové a štavelové (hnědá rýže, celozrnný chléb, čaj, káva, ořechy, čokolády a zelená listová zelenina). A co pravý opak? Mezi potraviny bohaté na hořčík paří ryby (tuňák a halibut), ořechy (mandle a para ořechy), semena slunečnice a tykve, tofu, čokoláda, koření (kmín, koriandr a šalvěj), špenát či banány.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316205/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat