Prostreno.cz

Bylinky, které dokážou rychle ulevit od bolesti zubů

Zase vás rozbolela stolička vpravo dole? Pokud neplánujete dobrodružnou cestu na pohotovost, zmírněte si nesnesitelná muka přírodní cestou. Skvěle vám poslouží nejen hřebíček, ale i tymián, máta a heřmánek!

Znáte to, zčistajasna se ozve bolavý zub, jenže vám se vůbec nehodí utíkat k zubaři a jako neobjednaný pacient vyčkávat celé hodiny na to, až si lékař udělá čas. Než tedy zvednete telefon a domluvíte si se stomatologem nejbližší volný termín, vyzrajte na palčivou bolístku pomocí přírodních prostředků, jež se na trable s ústní dutinou používají již stovky let. Které vám v krizové situaci hodí záchranné lano?

Hřebíček, zaručené léčivo

Hodnota hřebíčku byla v dobách dávno minulých srovnatelná se zlatem. A není se ani čemu divit! Koření typické vůně i chuti má protizánětlivé účinky, zatímco působí jako silné anestetikum. Rozemelte dva celé „kousky“ na prášek a smíchejte je s trochou olivového oleje. Vzniklou pastou si pak potírejte citlivá místa.

Tymián, poklad ze zahrádky

Tymián obecný je někdy označován jako penicilin chudých. Tato přezdívka mu dokonale sedí, neboť jeho schopnosti dokáží vyřešit spoustu krizových situací – včetně dentálních katastrof. Obsažené antiseptické látky totiž bojují proti škodlivým bakteriím, které jsou častými viníky nejen zánětů dásní, ale i zubních kazů. Jak tuto bylinku využít v praxi? Prostě a jednoduše ji zalijte vroucí vodou a nechte několik minut louhovat. Po scezení si získaným kloktadlem vyplachujte ústa, ideálně vícekrát za den.

Nezklame vás ani heřmánek

Kamilka či rumánek, alespoň tedy podle lidového názvosloví, je většinou spojován s navozením ospalosti. Tak jistě, hezké sny dokáže tato populární bylinka přivolat téměř okamžitě, nicméně i v jiných „oborech“ se báječně uplatní! Na heřmánek totiž můžete vsadit i tehdy, když vás potrápí bolest zubů nebo hlavy. O úlevu se postará jak jeho unikátní složení, tak prokázané protizánětlivé vlastnosti, které vás dostanou z nejhoršího, a to téměř na počkání.

Máta peprná, na tu nezapomínejte

I rostlinu s větrovým aroma se vyplatí mít po ruce, když jde do tuhého. A máte dokonce dvě možnosti, jak ji využít. Buď žvýkejte čerstvé listy, nebo si připravte mátový odvar, jenž je vám po zchladnutí na pokojovou teplotu plně k dispozici. Toto svěží kloktadlo vás ve štychu rozhodně nenechá!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat