Prostreno.cz

Esenciální oleje, které zklidní žaludek i dodají energii

Aromaterapie má za sebou letitou historii a esenciální oleje nejsou vhodné jen k příjemnému provonění domácnosti, ale každá jednotlivá esence má i svůj vliv na lidský organismus. Aroma těchto olejů stimuluje nejen naše čichové buňky, ale dokážou i mnohem více, například ulevit od bolesti, zlepšit koncentraci či přispět k rychlejší léčbě nachlazení. Máme pro vás seznam těch nejlepších olejů, které byste měli mít vždy po ruce.

Slovo aromaterapie doslova znamená „léčba pomocí vůní“. Tyto vonné esence jsou vhodné na použití jak v aromalampách, tak i na masáž celého těla. Pokud chcete esenciální olej aplikovat na pokožku je vhodné ho smíchat s nosným olejem (slunečnicovým, olivovým, sezamovým, mandlovým aj.), aby nedošlo k podráždění pokožky. Samotné esenciální oleje jsou velice silné a stačí opravdu jen pár kapek. A které se vám doma určitě neztratí?

Od bolesti hlavy uleví máta

Mátový olej nabízí okamžitou úlevu od bolesti hlavy a tiší nevolnosti. Díky svým léčebným a chladicím vlastnostem je ideální pro uvolnění stresu. Tento olej je také užitečný pro zmírnění bolesti a zklidnění žaludku. Pokud smícháte pár kapek máty s nosným oleje, můžete si během pár minut vykouzlit domácí ústní vodu, která eliminuje nejen ústní bakterie, ale i nepříjemný zápach z úst.

Zklidnění a sladké sny přináší levandule

Levandule je vyhlášená svým zklidňujícími účinky, oblíbený je jak olej, tak i sušená levandule v látkových polštářkách. Levandule má zklidňující a relaxační vlastnosti, které přispívají k celkovému uvolnění těla, zapomenete na stres a můžete se snadněji odebrat do říše snů. Levandule je také známá svými antiseptickými schopnostmi a s nosným olejem je vhodná i pro aplikaci na hmyzí štípnutí.

Rozbouřený žaludek uklidní citron

Pokud jste sužováni žaludečními problémy, citronový olej je pro vás ten pravý. Kombinace citrónového oleje a mátového oleje spolehlivě zatočí s bolavým břichem. Citron je známí tím, že čistí organismus, proto je ideální pro dezinfekci. Pár kapek citronového oleje může i snadno zamaskovat zápach z úst. Jeho inhalací můžete zmírnit alergii a uvolnit nosní dutiny.

Příval energie pocítíte s divokým pomerančem

Cítíte se unavení a máte před sebou ještě perný den, mějte vždy po ruce lahvičku esenciálního oleje divoký pomeranč. Tento olej přímo způsobí výbuch vaší energie a za pár minut zapomenete i na zívání. Pomerančový olej působí také příznivě na pálení žáhy, tradičně se používá i na zmírnění zažívacích obtíží, jako jsou průjem a zácpa. Kvalitní pomerančový esenciální olej můžete použít pro tyto účely i vnitřně, na lžičku medu kápněte jednu kapku esenciálního oleje a konzumujte při potížích.

Dutiny vám protáhne eukalyptus

Eukalyptový olej má zklidňující podstatu a nabízí úžasné přínosy pro zdraví. Přispívá při léčbě dýchacích cest a celkově usnadňuje dýchání, tím přispívá i k potřebnému okysličování organismu. Aplikujte na svou dlaň kapku tohoto fantastického oleje a hluboce jej vdechněte, abyste pročistili dutiny a dodali tělu potřebný kyslík.

Pro silné dezinfekční účinky zvolte tea tree oil

Tea tree oil neboli olej z čajovníku má silné antibakteriální a antifungální vlastnosti. Tento olej je velice všestranný při smícháním s nosným olejem přispívá k léčbě kožních vyrážek, mykózy nehtů, modřin a také lze ho aplikovat jako dezinfekci na drobné odřeniny. Mimo to snižuje také bolest a zklidňuje ránu téměř okamžitě díky svým antiseptickým vlastnostem. Olej z čajovníku je také skvělým přírodním prostředkem na likvidaci vší, opět stačí smíchat s nosným olejem aplikovat po celé délce vlasů a na několik minut zabalit do ručníku. Je to velmi šetrný způsob, jak se zbavit těchto nechtěných breberek.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat