Prostreno.cz

Manuál přírodních medikamentů. Na co se které bylinky hodí

Víte, že bolestem hlavy zatne tipec šalvěj i rozmarýn, zatímco neprůchodné dýchací cesty „protáhne“ třeba podběl nebo oregano? A co si naordinovat v případě poruchového trávení a vypjatých nervů?

Už naše babičky říkávaly, že na každou neduhu existuje nějaká bylina – a měly pravdu. Jste také zastáncem alternativní medicíny, ale v prospěšnosti určitých rostlinných druhů stále trochu tápete? Pak jsou následující řádky určené přesně pro vás. Jaké přírodní prostředky tedy platí na konkrétní potíže?

Na bolest hlavy je skvělá máta s heřmánkem

Bolest hlavy je asi jedna z neotravnějších věcí, která vás může potkat. Tento intenzivně vnímaný pocit různého charakteru, intenzity i trvání brání vykonávat běžné denní činnosti, odkazuje na lůžko a připravuje o veškerou radost ze života. Trpíte tímto způsobem často? Zaručenou první pomocí je čaj z máty, heřmánku, šalvěje nebo rozmarýnu.

S ucpaným nosem si poradí nejen tymián

S nástupem podzimu není o virózy nouze, bohužel. Většinou je doprovází nejen únava a zvýšená teplota, ale i trable s neprůchodnými dýchacími cestami. Pokud o tom víte svoje, měli byste vědět, že kapky do nosu nejsou jediným řešením. Vždyť můžete vsadit i na podběl, dobromysl či tymián! Tyto bylinky dokáží vyčistit plíce od hlenů a vykazují antiseptické, antibakteriální i antivirové vlastnosti, jež pozitivně ovlivňují respirační trakt.

Poruchové trávení napravíte bazalkou a fenyklem

Přiznejme si upřímně, že taková zácpa, průjem, nadýmání, plynatost i problémy se zažíváním obecně se nevyhýbají nikomu. Jak je ale řešit? Na tuto otázku existuje snadná odpověď! Přímo se nabízí fenykl, bazalka, kostival, třezalka či sléz. Vyplatí se povolat do akce i tužebník jílmový nebo starou dobrou petržel.

Od stresu vám uleví jmelí s levandulí

Každý psychicky náročné období řeší po svém. Někdo se vypovídá u odborníka, jiný sáhne po uklidňujících lécích a další si jde pro změnu zasportovat. Nelíbí se vám ani jedno? Pak je tu ještě další možnost, jak zažehnat neklid a snížit hladinu stresových hormonů. Co říkáte na léčbu pocuchaných nervů pomocí kozlíku, jmelí, levandule, meduňky, jasmínu nebo řebříčku? I ona svede divy!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat