Prostreno.cz

Co s vaším tělem udělá kombinace černého pepře s kurkumou

Koření se obvykle používá k vylepšení chutě a vůně pokrmů, někdy také k jejich konzervaci. Co se ale stane, když použijete druhy, které navíc i léčí – a ještě je smícháte? Tohle můžete očekávat, pokud zkombinujete kurkumu s černým pepřem!

Kurkuma (Curcuma longa) je koření a zároveň oblíbená bylina ajurvédského a čínského tradičního lékařství, jejíž terapeutické použití se počítá na tisíce let. Četné studie potvrdily, že kořen kurkumy může mít významný pozitivní účinek na neurologický, kardiovaskulární, metabolický a imunitní systém a buněčné zdraví. Bohužel, zmíněné koření má velmi nízkou biologickou dostupnost, to znamená, že tělo může využívat jen velmi malé množství.

Vzhledem k tomu, že hladina absorpce kurkuminu je velmi nízká, organismus se z léčivých účinků kurkumy nemůže radovat naplno, jak již bylo řečeno. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak potenciál zmíněného oblíbeného koření zvýšit na maximum. Spárujte kurkumu s černým pepřem!

Něco jako kuchyňský jin a jang

Černý pepř (Piper nigrum) je jedním z nejčastěji používaných koření na planetě. V mnoha částech světa ho najdete na téměř každém jídelním stole – přímo u soli. Obvykle se nazývá „pepř“, ale také se může pochlubit přezdívkami jako „černé zlato“ nebo „král koření“. Má fenomenálně dlouhou trvanlivost a mnoho zdravotních výhod. Užívání kurkumy s černým pepřem může zvýšit biologickou dostupnost prvního jmenovaného až na úžasných 2000 %, a to díky piperinu. Přitom potřebujete jen špetku pepře. Co všechno s touto kombinací můžete získat?

Odolnost vůči škodlivým organismům

Studie potvrdily, že kurkuma odolává škodlivým organismům, které atakují lidské tělo. Jelikož černý pepř tuto schopnost posiluje, jedná se o vynikající způsob, jak zimu přečkat bez nemoci.

Ochrana zdraví jater

Kurkuma pomáhá zvyšovat hladinu cholesterolu tím, že zvyšuje produkci žluči. Kurkumin také chrání jaterní buňky před poškozením způsobeným toxiny, jako je peroxid, galaktosamin, tabákový kouř a domácí chemikálie. Černý pepř zvyšuje biologickou dostupnost glutationu, což je důležitá sloučenina, která chrání játra na buněčné úrovni.

Úleva od bolesti

Jak kurkuma, tak černý pepř fungují při zmírňování bolesti. Dávejte je dohromady a dopřejte si úlevu od tuhosti a nepohodlí. Sportovci, kteří tenhle fígl znají, si jej nemohou vynachválit!

Pomoc při trávení

Ajurvédská medicína se spoléhá na kurkumu v rámci podpory trávicího zdraví již po tisíce let. Moderní věda uvádí, že kurkuma snižuje křeče a plynatost. Bylo zjištěno, že ve spojení s černým pepřem dochází ke zvyšování aktivity trávicích enzymů ve střevě. V překladu to znamená, že se i vy můžete dočkat rychlejšího a jednoduššího zpracování potravin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat