Prostreno.cz

Koření je v zimě pro silnou imunitu nutností

Sníh, nízké teploty a časté plískanice vám nedělají dobře? Není se čemu divit. Právě takovéto období je dělané pro to, aby vás napadl nějaký bacil. Nemusíte ale hned běžet do lékárny pro zbytečné prášky, stačí zvýšit příjem skořice, kurkumy a černého pepře. Tato ochucovadla nahradí i vlněný svetr od babičky, zároveň zvýší vaši odolnost vůči bacilům!

Jakmile jsou tu nejchladnější měsíce roku, slovo imunita se skloňuje ve všech pádech. A není se vůbec co divit, vždyť kdy jindy jsme náchylnějším k nemocem, než právě teď? S nečasem, který venku panuje, ovšem souvisí i snaha o udržení se v teple. Jak tedy posílit obranyschopnost a zároveň zařídit, abyste tlusté ponožky mohli nechat na dně šuplíku? Zaměřte se na tyto přírodní dary, které jsou povinnou zimní výbavou!

Skořice. Ta rozproudí krev v žilách

S kořením typické vůně se opravdu vyplatí navázat hlubší vztahy. Je několikrát prokázáno, že sypký zázrak přispívá k rozšiřování cév, tudíž se z jeho zahřívacích schopností může radovat každý konzument, a to bez výjimky. To ovšem není jediný důvod, proč ke skořici směřovat svou pozornost. Věděli jste, že dokáže mírnit bolesti kloubů, které se v chladných teplotách zhoršují? Zároveň působí silně antibakteriálně, takže eliminuje útočící viry a škodlivé zárodky.

Kurkuma vás zmrznout nenechá

V kurkumě neboli indickém šafránu je ukryto mnoho prospěšných složek, nicméně největší pozornost se určitě točí kolem sloučeniny kurkumin. Žlutému barvivu s antioxidačními účinky odborníci přisuzují magickou moc, neboť podle nich podporuje imunitu a likviduje všemožné parazity, přičemž prospívá trávení. Vychvalovaná látka má ovšem i další přednost, jež vás bude zajímat – zlepšuje průtok krve, takže bezprostředně po její konzumaci se vám po těle rozlije příjemné teplo.

Nepodceňujte ani pepř

Černý pepř se v posledních letech hodně dává do souvislosti s hubnutím. Proč to? Za vším hledejte jistou „ingredienci“, jejíž obsažené množství se rozhodně nedá považovat za skromné. Jedná se o piperin. Ten podle vědců pozitivně ovlivňuje metabolické funkce a významně podporuje spalování tuků. Jenže pozor, pepř jako takový má v popisu práce i zvyšování teploty těla, což se v krutých mrazech jenom hodí. Na seznam jeho blahodárných vlastností patří i to, že detoxikuje organismus, zlepšuje odolnost vůči nejrůznějším nemocem a dokáže se vypořádat i s bolestí hlavy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat