Prostreno.cz

Probiotické potraviny dělají dobře i na duši

Chcete silnější imunitu, abyste byli odolnější vůči útokům zákeřných bacilů? Pak si častěji dávejte chlorellu, zelí a jogurt. Tím zlepšíte i stav svých kosti, zabojujete proti depresím a zvýšíte ochranu před rakovinou.

Probiotika. Co si pod tímto pojmem vlastně představit? Ve stručnosti lze říct, že jsou to vlídné a „kamarádské“ bakterie, které pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru. Již mnoho studií s průkaznými daty poukázalo na to, že jejich pravidelná konzumace prospívá nejen trávení, ale posiluje také imunitu, zatímco podporuje regeneraci tkání a reguluje chuť k jídlu. Ovšem pozor, strava, v níž nechybí probiotické potraviny, prý také dokáže zlepšovat náladu! Na čem si tedy smlsnout, abyste si mohli vychutnat uvedené výhody?

Chlorella. Zelenáč plný pozitiv

Ještě jste s touto sladkovodní řasou neměli tu čest? Zajímavé je, že existuje již několik miliard let, ovšem teprve v šedesátých letech dvacátého století ji začali japonští vědci zkoumat pro její léčebné účely. Dnes je chlorella vnímána jako učiněná studnice zdraví, a to hned z několika důvodů! Vodní superpotravina poskytuje prevenci před rakovinou, přičemž zlepšuje reakce obranyschopnosti. Ale dokáže odstranit také problémy se zažíváním, jako je třeba nadýmání či plynatost. Je to proto, že nabízí celou řadu trávicích enzymů podporující funkce celého systému a vykazuje silné probiotické účinky.

Kysané zelí, podceňované léčivo

Věřili byste tomu, že kysané zelí je jeden z nejstarších pokrmů? Naši předci ho do sebe hrnuli takřka „po kilech“, neboť moc dobře věděli, že poskytuje cenné výhody, z nichž každý „uživatel“ může těžit jedna radost. Kromě značných probiotických schopností je totiž kyselé zelí bohatou zásobárnou vlákniny a široké škály vitaminů a minerálů. Málo se ví, že bojuje proti anémii, akné, únavě i depresím. Zároveň je lidovým prostředkem proti nespavosti.

Nezapomínejte ani na jogurt

Že jogurt je jen obyčejným mléčným výrobkem? Ale jděte! Chutné dobro v kelímku, jehož původ není dodnes zcela objasněn, je takový malý zázrak. Pokud si pochutnáte na produktu s obsahem živých kultur, věřte, že svíráte v ruce jednoho z nejlepších probiotických pomocníků. Jogurt jako takový ovšem neprospěje jenom vašemu trávení, neboť zvyšuje i odolnost kostí, a podle některých odborníků dokonce přispívá k normalizaci cholesterolu a krevního tlaku. Navíc funguje jako léčitel kvasinkové infekce.

Zdroj: www.fermetationfood.com, www.healthylife.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat