Prostreno.cz

Potraviny, které vám pomohou rychle usnout

Jídlem do říše snů? Přesně takhle to funguje. Právě proto si udělejte pořádné zásoby špenátu, chřestu, tuňáka, mandlí, banánů i drůbežího masa. Oceníte však i schopnosti mořských řas nebo jablek!

Spánkový deficit může na těle i na duši napáchat velké škody. Nezpůsobuje totiž jen únavu, v sázce je i zvýšená pravděpodobnost arteriální hypertenze, kardiovaskulárních chorob, diabetu nebo depresí. Američtí experti z Harvardovy univerzity dokonce naznačují souvislost mezi nedostatkem kvalitního odpočinku a předčasným úmrtím, což také nelze nechat jen tak povšimnutí. Říkáte si, že rizika sice znáte, jenže co máte dělat, když se vám v noci prostě nedaří zabrat? Zkuste si pomoci jídlem!

Strava pro sladké sny

Odborníci se netají názorem, že existují hlavní čtyři živiny, jež navozují ospalost. Konkrétně se jedná o tryptofan, hořčík, vápník a vitamin B6. Některé z těchto látek podporují tvorbu melatoninu (hormonu odpovědnému za regulaci cirkadiálního rytmu), zatímco jiné uvolňují svaly, tlumí stres a navozují relaxační pocity. Odkud tato „uspávadla“ můžete čerpat? Vezměme to hezky popořadě…

Tryptofan, složka mléčných výrobků

Aminokyselinu tryptofan, jež je nezbytná nejen pro vznik zmíněného melatoninu, ale i serotoninu (hormonu dobré nálady), naleznete v mléce a výrobcích z něj tvořených. Zdrojem jsou i mořské plody, ořechy, fazole, hrášek, cizrna a krůtí či kuřecí maso. Tuto mocnou „ingredienci“ ukrývají také jablka, banány, avokádo a broskve, stejně jako mořské řasy, špenát, brokolice, chřest nebo tuňák.

Hořčík jako složka ryb

Kdo by neznal hořčík? Tento minerál bojuje proti „řádění“ stresového hormonu kortizolu, čímž pozitivně ovlivňuje psychické rozpoložení. Čeká na vás v kapustě, rajčatech, červené řepě, brokolici, římském salátu, neslazeném kakaovém prášku, hořčičných semínkách, fenyklu a petrželi. Zaměřte se však i na pšeničné klíčky, tučné ryby, popřípadě sójové boby. Tím nic nezkazíte!

Vápník hledejte v obilovinách

Vápník je většinou spojován se zdravím zubů a odolností kostí, nicméně tam jeho působnost teprve začíná. Již mnoho studií totiž poukázalo na to, že pomáhá pacientům s nespavostí, takže platí za spolehlivou ukolébavku. Jeho bohatou zásobárnou jsou obiloviny, mandle, brokolice, sardinky, pomeranče, sýry či mléko.

Vitaminem B6 překypují nejen batáty

Správným pyžamovým parťákem je i „bé šestka“, kterou specialisté považují za prášek na spaní i antidepresivum v jednom. Pokud chcete navýšit hladinku tohoto vitaminu, soustřeďte se na batáty, lososa, makrelu, játra, vepřové maso, vejce, droždí, brambory, zelí, mrkev, celozrnný chléb a kvasnice. Uvidíte sami, že teď už se konečně vyspíte…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat