Prostreno.cz

Nekafrejte a dejte si opomíjený kafr

Kafr se využívá po staletí pro léčbu celé řady nemocí. Ostatně, jedná se o běžnou složku v ájurvédské medicíně. Co se stane, když to s ním přeženete? Ve vysokých dávkách ubližuje, nicméně při správné aplikaci se stará o pleť, vlasy, dýchání i zažívání!

Kafr je přírodní látka získávaná původně ze dřeva stromu kafrovníku, stálezeleného stromu pocházejícího z Asie a Indonésie. Má velmi silný zápach připomínající mentol. Zatímco kafr užívají někteří lidé ve velmi malých dávkách, bylo prokázáno, že ve větším množství je jedovatý a někdy i smrtelný, protože může způsobit záchvaty a mrtvice, zejména u malých dětí.

Jelikož je přirozeně dráždivý, neměl by být používán kolem očí nebo úst. Není však karcinogenní. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil použití kafru v lékařských aplikacích, ale jen v 11 procentní koncentraci. A k čemu ho lze využít?

Analgetikum

Nejběžnějším a nejznámějším přínosem kafru je jeho použití jako lokálního chladicího analgetika.

Péče o pleť

Tento bylinný přípravek aplikovaný na pokožku jako pleťové mléko, nebo v nosném oleji, ochlazuje a znecitlivuje pleť, snižuje bolest a zánět. Kafrový olej nebo mast se také používá k léčbě nehtů a ekzémů, stejně jako bolavých svalů, protože rychle zmírňuje bolest a otok.

Zdraví dýchacího ústrojí

Velmi často se kafr používá při kašli. Taková mentolová hrudníková masáž totiž může pomoci navodit spánek a zmírnit přetížení.

Hebké vlasy

Kafrový olej také nachází využití jako lokální mycí prostředek pro zlepšení zdraví vlasů. Podporuje růst kštice stimulací krevního oběhu a udržuje vlasy měkké. Obvykle se přidává i do koupele.

Regulace hormonu

Kafr se považuje za účinný prostředek při léčbě erektilních dysfunkcí. Předpokládá se, že stimuluje hormony, a proto zvyšuje libido, nicméně několik studií provedených na potkanech neprokázalo žádnou měřitelnou hormonální změnu.

Fit zažívací ústrojí

Lidé, kteří trpí plynatostí a nadýmáním často jedí formu jedlého kafru, vyrobeného specificky k léčbě zažívacího systému. Někteří lidoví léčitelé jej doporučují při léčbě průjmu a gastroenteritidy.

Vedlejší účinky

Stejně jako u všech nových bylinných nebo přírodních léků se před užíváním kafru poraďte se se svým lékařem. Kafr se v první řadě nedoporučuje podávat dětem a těhotným ženám. Ve vysokých dávkách může otrava kafrem způsobit záchvaty a křeče. Esenciální kafrový olej by neměl být nikdy aplikován přímo na pokožku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat