Prostreno.cz

S bolestmi hlavy pomůže oregano, jetel i brambora

Příčina bolestí hlavy je i v proměnlivém počasí, které o sobě dává vědět hlavně teď na jaře. Už nevíte, čím ji zkrotit? Použijte šťávu z brambor a velmi účinné bylinky, na které naši předkové nedali dopustit!

Cítíte tlak v očích, pulsuje vám v hlavě a buší ve spáncích? Na nic nečekejte a začněte vařit vodu. Po kterých bylinkách byste měli sáhnout?

Kouzelná vrba jíva

Zalijte sklenicí vroucí vody 1 polévkovou lžíci drcené kůry vrby jívy, udržujte na mírném ohni 15 minut a sceďte. Užívejte 1 polévkovou lžíci dva až třikrát denně. Vrba jíva (Salix Caprea) se používá v tradiční lidové medicíně již dlouho. Známá byla už dvěma filozofům starověkého Řecka – psali o ní Hippokrates a Theophrastus. Má analgetické a antipyretické vlastnosti. Ve spojení s octem se dokonce používá jako léčba bradavic.

Kozlík i heřmánek ve směsi

V případě, že jsou bolesti hlavy způsobené únavou nebo stresem, neváhejte si připravit účinnou bylinkovou směs. Připravte si ze stejného dílu květy heřmánku lékařského, listy máty peprné, plody fenyklu a kořen kozlíku lékařského, jehož služby využívali již staří Řekové i Římani, kteří si s jeho pomocí uklidňovali nervy a léčili hysterii a migrénu. Dvě lžíce této směsi zalijte půllitrem vroucí vody a nechte přes noc odstát v zakryté nádobě. Popíjejte v průběhu celého dne.

Jetel, ten páky na bolest hlavy má!

Zalijte sklenicí vroucí vody 1 polévkovou lžíci květů jetele lučního, nechte půl až hodinu odstát a sceďte. Pijte sklenici nálevu třikrát denně. Mimochodem, jetel je sám o sobě zajímavou bylinkou. Má dezinfekční i detoxikační schopnosti, takže čistí krev, blahodárně působí na lymfatický systém a pomáhá s odstraňováním usazených toxinů. Chcete-li se před létem ještě trochu pročistit, vydejte se na sběr. Jetel kvete od května minimálně do září. Po léku na bolest hlavy se však můžete poohlédnout i ve vlastní kuchyni!

Oregano nebo brambora

Dobromysl (Origanum vulgare) se ve Středozemí pěstuje celá tisíciletí a užívá se jako koření oregano. Je to divoká rostlina, která roste na loukách a stráních od nížin do středních poloh. V zahrádce se rozrůstá také, ale odborníci tvrdí, že v českých zahradách a na stráních dobromysl nemá takovou sílu v aroma a chuti. Ať už je to pravda nebo ne, toto oblíbené „koření“ pomáhá právě i při silných bolestech hlavy, respektive migréně. Zalijte 2 lžíce bylinky půllitrem vroucí vody a nechte 2 hodiny odstát. Po doušcích popíjejte. Neustoupí-li bolest, pijte čerstvou šťávu z brambor, vždy čtvrt skleničky.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat