Prostreno.cz

Květnové bylinky volající po nasbírání

Konečně se můžeme procházet, tak spojte příjemné s užitečným a nasbírejte si lékárničku zcela zdarma a možná i s větším účinkem, než tu chemickou.

Byliny po zimě obnoví vaše síly, pomohou vám v boji s jarními nemocemi a dodají energii. Byla by tedy velká škoda, projít kolem nich bez povšimnutí. Pokud však chcete bylinky sbírat, musíte je znát! Víte, která léčivka dokáže usnadnit porod nebo zmírnit svědění po bodnutí hmyzem? Jestliže nechcete promeškat tuhle báječnou sezonu, berte košík do ruky a sehněte se. Ale pro co? Tyhle poklady nepřehlédněte!

Kontryhel obecný

Roste na vlhkých loukách a při potocích, včetně horských oblastí. Pro sběr je vhodná kvetoucí nať a přízemní lístky. Je to silný bojovník při kožním onemocněním a nejedné ženě kontryhel pomohl při ženských chorobách. Umí dokonce usnadnit porod tím, že posiluje dělohu. Obsahuje flavonoidy, éterické oleje, vitaminy i vlákninu.

Jetel luční

Jetel mnozí považují za plevel a podceňují jeho léčivé schopnosti. Díky obsahu silic, tříslovin, vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších prospěšných látek má antiseptické a antibiotické účinky, odstraňuje plynatost a upravuje stolici, ale dokáže také zlepšit kvalitu spánku. Najdete ho téměř kdekoli – na poli, louce nebo v zahradě. Z jetele si můžete připravit čaj nebo odvar na rány, popáleniny a ekzémy.

Kokoška pastuší tobolka

I tato rostlinka se považuje za plevel, šíří se totiž opravdu rychle. Pokud se však potýkáte se silnou a bolestivou menstruací, měli byste být za tuto bylinku vděční. Dokáže utlumit bolesti podbřišku i zmírnit příznaky menopauzy. Zkuste ji použít jako obklad nebo sedací koupel.

Šalvěj lékařská

Sezona šalvěje začíná až koncem května. Napomáhá při potížích s trávením, ale také při kašli a nemocech horních cest dýchacích. Příznivě působí na vylučování žluči, ale pomůže i při nespavosti. Má opravdu univerzální využití. Obsahuje například draslík, vápník, železo, betakaroten, hořčík, lutein a kyselinu listovou. Šalvěj rovněž dokáže výrazně uklidnit nervy, ale pozor, v těhotenství může vyvolat potrat! Během kojení zase snižuje tvorbu mléka.

Bez černý

V květnu se trhají bílé a voňavé květy bezu, na sladkokyselé „bezinky“ si ještě musíte pár týdnů počkat. Čaj pomáhá proti nachlazení, podporuje pocení a vykašlávání. Vynikající je také bezová šťáva, která v létě skvěle osvěží. Tu milují nejen malé děti.

Bříza bělokorá

Léčivé účinky břízy zná snad každý. Za připomenutí stojí alespoň to, že detoxikuje organismus a podporuje obranyschopnost. Mladé březové lístky můžete přidávat do zeleninových salátů a z březové mízy lze vyrábět sirup. U břízy však nabídka květnových bylinek ještě nekončí.

Hloh obecný

Hloh je doslova požehnáním pro nemocné srdce, protože posiluje a prokrvuje srdeční sval, uklidňuje a povzbuzuje činnost srdce, odstraňuje silné bušení srdce a arytmii, rozšiřuje věnčité tepny kolem srdce, výrazně zlepšuje a stabilizuje srdeční činnost a blahodárně působí při angině pectoris. Důležité je vědět, že hloh působí velmi pomalu. Jeho blahodárné účinky se projeví až po několika týdnech, někdy až měsících, během nichž se musí užívat denně bez přerušení. Účinky jsou pak překvapivé a trvalé. Čaj nebo tinktura jsou v běžných dávkách neškodné, bez obav se dají užívat dlouhodobě.

Hluchavka bílá

Hluchavka? Mnoho lidí si ji plete s kopřivou a velmi jí tím křivdí, hluchavka totiž vůbec nepálí. Na rozdíl od kopřivy je ověnčena bohatými bílými květy. Jedná se o účinnou pomocnici při chorobách močového ústrojí a zmírňuje menstruační potíže.

Mateřídouška

Kdo ráno vypije šálek čaje z mateřídoušky místo kávy, pocítí blahodárné účinky, ke kterým patří duševní svěžest či příjemný pocit v žaludku. Také se nedostaví ranní kašel a nastane všeobecný pocit blaha. Mateřídouška navíc působí protizánětlivě a má výrazné dezinfekční účinky. Sbírá se její květ i nať.

Meduňka lékařská

Meduňku není třeba představovat. Její specifickou citronovou vůni zná snad každý, ale věděli jste, že její listy vám pomohou i po poštípání hmyzem? Na místo stačí přiložit pomačkaný lístek meduňky a svědění je rázem pryč. A která dobrá rada se hodí všem začínajícím bylinkářům?

Při sběru vybírejte rostliny, které vyrostly dále od městské zástavby, a není u nich žádná rušná cesta. Pozor si dejte také na to, že některé bylinky v určitých lokalitách jsou chráněné zákonem!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat