Prostreno.cz

Nasyceným tukům dávejte ve své stravě minimální prostor

Nadměrné množství nasycených tuků ve stravě může vést k vážným onemocněním, např. srdečním a mrtvici. Chcete se dožít vysokého věku a kvalitního života? Pak se vyhýbejte máslu i majonéze!

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si koronární srdeční onemocnění a mrtvice vyžádají více než 14,1 milionu životů ročně. Z jakého důvodu? Lidé milují nasycené tuky, které by se měly konzumovat v rozumné míře. Slovem „nasycený“ se přitom rozumí počet dvojných vazeb v chemické struktuře daného tuku. Které potraviny jich mají až dost? Tyhle jezte jen občas!

Majonéza

Kdo nemiluje hedvábnou a hladkou majonézu v salátech či sendvičích? Z každého jídla udělá zázrak. Problém je však v množství nasycených tuků. Výživoví poradci proto doporučují jednu až dvě čajové lžičky na pokrm!

Máslo

Máslo voní a chutná tak, že je téměř nemožné ho odstranit z našich životů. Ale tady je ta věc, která odborníky děsí. Pokud ho nezačnete konzumovat v omezeném množství, zaplatíte za to srdcem. Když se podíváte na obsah nasycených tuků v másle, jedná se o vyšší hodnoty než v majonéze. Jaké množství je povoleno? Jedna až maximálně dvě čajové lžičky denně.

Zvířecí tuky

Sádlo, kuřecí, kachní, husí či jehněčí tuk taktéž zdraví neprospívají, pokud je využíváte dnes a denně. Experti místo nich radši vidí bylinné oleje a domácí ghí, tedy přepuštěné máslo.

Sýr

I když sýr má mnoho prospěšných nutričních vlastností, jeho nadměrná konzumace ohrožuje zdraví srdce. V pouhém kousku do sebe dostanete polovinu denního doporučeného množství nasycených tuků! Přemýšlejte také o sýrech používaných v pizzách a hamburgerech.

Šlehačka

Někdy je lepší slyšet hořkou pravdu a být informován ještě před zdravotním kolapsem. Ano, i milovaná šlehačka má vysoký obsah nasycených tuků a kvůli ní se vás kila navíc drží jako klíště.

Zpracované maso

Zpracované maso, jako je klobása, salám či slanina, jsou domovinou pro velké množství sodíku a nasycených tuků. Zpracovaná masa je proto vhodné nahradit houbami, vařenou čočkou, fazolemi a libovým masem, například kuřecím.

Smažená jídla

Každý občas zatouží po smaženém, křupavém a rychlém jídle. Smažené dobroty nejen z fastdoodů jsou však známé svým vysokým obsahem nasycených a trans-tuků s nepříznivými účinky na zdraví. Hranolky nebo smažené kuře jsou hrobařem srdce.

Dorty

Koláče, dorty a další dobroty tohoto typu si sice rozumějí s horkou kávou, ale se zdravím to tak dobré není. Zvedají hladiny špatného cholesterolu. Jak často si je můžete dát? Za bezpečnou hranici je stanovena konzumace jednou až dvakrát měsíčně. Jste zděšeni? Až tuto informaci vydýcháte, připište si na seznam zdravých tuků rybí tuk, lněná semínka, olivový olej, slunečnicová semínka, avokádo, losos, makrelu, plnotučné mléko nebo chia semínka.

Zdroj: www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat