Prostreno.cz

Proč alergie způsobují únavu a ospalost

Pobyt venku je v těchto dnech trochu rizikový. Taky jste často ospalí, což přičítáte stresu v práci nebo výkyvům počasí? Na vině může být pyl! Tušíte, jak se proti němu bránit?

Asi 10 až 30 procent celosvětové populace prožívá sezonní alergie, kterým věda přisoudila termín senná rýma. Ta obvykle propuká na jaře, kdy stromy začínají kvést a uvolňují pyl. Pyl je jemný prášek produkovaný jehličnany a kvetoucími rostlinami. Bývá transportován větrem nebo hmyzem, jako jsou včely. A je známo, že způsobuje alergickou reakci u mnoha lidí, kteří ho ze vzduchu přijímají. Co to má společného s únavou? Vlastně skoro všechno.

Imunitní systém těla uvolňuje látku, jež se nazývá histamin. Tento proces může způsobit zánět nosu, který obvykle vede k přetížení tohoto orgánu a rýmě. Oba tyto příznaky komplikují dobrý noční spánek.

Náročné období plné stresu

Studie americké neziskové organizace National Sleep Foundation potvrdila, že čím závažnější je senná rýma pacienta, tím jsou problémy se spánkem pravděpodobnější. Nedostatek nočního odpočinku přitom často vede k pocitu únavy, obtížnému soustředění se ve škole nebo v práci. Mnoho sezónních alergických pacientů také trpí podrážděností a depresí. Výzkumní pracovníci si ještě nejsou zcela jistí, zda se tyto změny nálady dají považovat za další symptomy alergie, nebo jsou přímo způsobeny nedostatkem spánku. To bude předmětem dalšího bádání. Jedno je však jisté.

Informace z příbalových letáků

Pokud se během „pylové sezóny“ cítíte naprosto vyšťaveně, na vině je určitě alergický lék, který užíváte. Antihistaminika bojující s rýmou a slzícíma očima sice od projevů těchto nepříjemných stavů ulevují, na druhou stranu však otupují organismus. A to se týká i novějších léků, jako je například Zyrtec či Claritin. Na jejich štítcích se můžete dočíst, že ospalost patří k vedlejším účinkům. Zejména Zyrtec podle ankety způsobuje tento stav u jednoho ze šesti spotřebitelů.

Pokud i vy máte problémy se spánkem kvůli sezonním alergiím, pokud je to možné, přes den co nejvíc zůstávejte doma, abyste tolik nečelili pylu a podráždění nosních cest. Měli byste se taky ohledně svých problémů se spánkem poradit s odborníkem. Lékař vám může pomoci změnou medikace.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat