Prostreno.cz

Elixír mládí z jedlé sody a citronu

Kombinace jedlé sody a citronové šťávy poskytuje nevídané zdravotní výhody. Počítejte s pozitivy na straně hubnutí, detoxu i v boji proti vráskám!

Existuje nespočet zdravotních prostředků, které v posledních letech získaly popularitu, ale použití jedlé sody a citronu se vychvaluje již celá desetiletí. Tyto dvě látky samy o sobě totiž mají spoustu pozitivních účinků, ale ve vzájemné kombinaci mívají ještě výraznější dopad na celkové zdraví.

Nejdříve šťáva z čerstvě vymačkaného citronu. Ta se může pochlubit vysokým obsahem vitaminu C a dalších antioxidantů a je úzce spjata se zdravím imunitního systému a močopudnými účinky. Jedlá soda, tedy hydrogenuhličitan sodný, poskytuje alkalizační účinek, což je důvod, proč ji tolik lidí používá na problémy trávení a pálení žáhy. Co se stane, když do sklenice minerální vody přimícháte lžičku jedlé sody a šťávu z půlky citronu? Pokud si tento nápoj dopřejte ráno na lačný žaludek, dočkáte se těchto výhod.

Vyvážené hodnoty pH

Lidé často přehlížejí důležitost snižování hladin kyseliny v těle. Hydrogenuhličitan sodný (2) je známý jako alkalizující činidlo, které krotí kyseliny, omezuje pálení žáhy a poruchy trávení, zároveň organismus udržuje na alkalické úrovni. To potvrzuje studie provedená na americké univerzitě ve Virginii.

Působení proti vráskám

Podle studie (1) publikované v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry je citronová šťáva vysoce antioxidační nápoj. Slušné množství antioxidantů a kyseliny citronové může snížit oxidační stres a zabránit negativním účinkům volných radikálů v těle. To je obzvláště dobré pro kůži, neboť tato terapie zpomaluje známky stárnutí, snižuje výskyt vrásek a dodává pleti zdravý lesk.

Ztráta váhy

Neexistuje žádná přímá vazba mezi použitím jedlé sody, citronové šťávy a hubnutím, ale je dokázáno, že jedlá soda může poskytnout více energie a vytrvalosti během tréninku a podporuje metabolismus. Ačkoli úbytek hmotnosti je sekundárním efektem, rozhodně je vhodné se o něm zmínit.

Detoxikační vlastnosti

Citronová šťáva je již dlouho známá jako diuretická látka, která je schopna stimulovat tělo k močení, čímž se vylučují přebytečné toxiny, sůl a voda. To je velmi dobrá zpráva pro ledviny a další orgány. Studie citovaná v časopise BMC Urology také uvádí, že citronová šťáva má ochrannou aktivitu proti urolitiáze, což je tvorba tvrdé a kamenné látky v močovém měchýři nebo močovém traktu.

Péče o zuby

Tradičně mnoho lidí používá tuto kombinaci pro bělení zubů, ale sluší se uvést, že abrazivní povaha jedlé sody může být pro chrup škodlivá. Rozhodně tedy není dobré jedlou sobu s citronem používat dlouhodobě. A co dalšího vám tenhle zázrak přinese? Vylepšené trávení, zdravé srdce a posílený imunitní systém. Necháte se zlákat?

Zdroj: (1) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf802790h, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559139/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat