Prostreno.cz

Důvody, proč si pečlivě hlídat příjem vlákniny

Máte problémy s trávením a zažíváním? Snažíte se zhubnout, ale veškeré snahy jdou vniveč? Možná jen trpíte nedostatkem vlákniny. Jak ji lze doplnit?

Vláknina je velmi důležitá složka potravy. Její největší benefit tkví v tom, že zpomaluje vstřebávání živin ze střeva do krve a současně zabraňuje ukládání látek pro tělo škodlivých. To je skvělá zprava pro všechny ostatní orgány, které v tu chvíli nejsou tolik zatěžovány.

Důvody, proč si hlídat příjem vlákniny

Ve skutečnosti existují dva druhy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina na sebe váže vodu a zvětšuje tak objem ve střevech, zlepšuje tím vylučování, šetří střevo před škodlivými bakteriemi a je to jeden z významných zdrojů potravy pro dobré bakterie ve střevě.

Nerozpustná funguje jako čistič sliznice střev, je to prevence proti různým střevním onemocněním. Oba druhy spolu vzájemně spolupracují a také pomáhají při regulaci hmotnosti. Po snědení jídla bohatého na vlákninu se hlad dostaví až později a do těla se stihne vstřebat mnohem více živin. A jaká je denní norma?

Kde ji hledat?

Průměrný dospělý člověk by měl za den sníst 30 g vlákniny. Toto výživové doporučení zpracovala Společnost pro výživu ve spolupráci s Evropským společenstvím a je cíleno přímo pro obyvatelstvo České republiky.

Potraviny bohatých na tuto významnou látku je dostatek, jen je dobré promyslet skladbu jídelníčku a její pravidelnou konzumaci. Jedním z nejvýznamnějších zdrojů vlákniny je celozrnná pšeničná mouka, dále oves, žito a ječmen. Předsevzetí jíst celozrnné pečivo tedy není úplně špatný nápad. Vyměňte jej za to bílé a zvyšte svůj denní příjem vlákniny až o jednu třetinu.

Ze zeleniny se zaměřte na hrášek, zelené fazole, mrkev nebo zelí. Ovšem ani ovoce nezaostává. Vhodnou svačinkou je neloupané jablko, hruška či broskev. Zvlášť bohatým zdrojem je ovoce sušené. Zapomenout se nedá ani na různé druhy ořechů a semínek. Vlákninu lze do těla dopravit i ve formě doplňků stravy. Pokud nemáte nějaké výživové omezení, snažte se ji přijmout přirozeně v běžné stravě.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat