Prostreno.cz

Potrava pro mozek, která zlepší vaše duševní výkony

Rychlejší myšlení, lepší soustředění, zlepšení paměti. Tohle všechno je možné s nejlepší výživou pro mozek. Nehledejte žádná kouzla ani čáry, řeč je pouze o zdravých potravinách!

Strava, kterou denně jíme, ovlivňuje všechny procesy v těle. Bez správné výživy nelze čekat, že organismus bude podávat perfektní výkony. Naopak kvalitní potraviny tělo vyživí, chemické reakce díky nim proběhnou správně a organismus funguje bez chyby a bez nemocí. Ta samá rovnice platí i o výživě mozku.

Existují vybrané potraviny, které přímo ovlivňují jeho fungování. Možná už jste o tom slyšeli. Brainfood je označení pokrmů, které obsahují živiny a vitaminy, jenž mozek miluje a přímo působí na jeho funkce. Tyhle zázraky zlepšují koncentraci, paměť a další duševní výkony.

Doping pro mozek

Mezi nejkvalitnější živiny patří omega tři a šest mastné kyseliny, které jsou obsaženy především v rybách, kvalitních rostlinných tucích, různých ořechách nebo semínkách. Z vitaminů skupiny B jsou nejcennější B1, B3 a B12, jenž přímo působí na nervovou soustavu a psychické procesy.

Najít je lze v mase a vnitřnostech, vejcích, sýrech, mléce, medu, neloupaných obilovinách, ořechách, listové zelenině nebo luštěninách. Kyselinu listovou dostanete z kuřecích jater, listové a zelené zeleniny. Železo je zase obsaženo především v mase, přitom platí, že čím červenější, tím lepší. Bohatým zdrojem zinku jsou především krevety a ústřice. Správnými potravinami to ale jenom začíná.

Úprava jídelníčku a pestrá strava

Ryby se vyplatí vybírat volně žijící, mají totiž větší obsah zdraví prospěšných látek. Oříšků a semínek je nepřeberné množství. Doporučují se ty vlašské, pekanové či makadamové, ale i lněná, slunečnicová a chia semínka. Z kvalitních rostlinných tuků lze vyzdvihnout kokosový, slunečnicový a sójový olej, anebo arašídové máslo.

Další skvělou potravou řídící mozkovou centrálu jsou datle, avokádo, vybraná koření, bobuloviny, kakaové boby, kofein, káva a čaj. Většina potravin je běžně dostupných.

Mozek miluje denní režim

Vybraná strava je pro mozek velmi důležitá. Vyplatí se také dodržovat dostatek spánku, pitný režim, pravidelný rytmus dne a fyzickou aktivitu. Cvičení po ránu mozek okysličí, večerní relaxace ho uklidní a vyčistí mysl. Dodržujete tato pravidla?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat