Prostreno.cz

Umění rozeznat opravdový hlad od zrádné chuti

„Já máááám hlad.“ Opravdu? Nebo máte možná jen na něco chuť. Prozradíme vám, jak poznat, kdy máte hlad a kdy vás jen honí mlsná. A ušetřit si tak každý den několik kalorií.

„Nejsi to ty, když máš hlad“ – Je vám to povědomé? A tím nemyslíme jen odkaz na reklamu. V čem to ale je, že se z minuty na minutu dokážeme proměnit? Je to opravdu kručící břicho, nebo jen chuť na něco dobrého? Tak přesně tuhle otázku byste si měli položit, než sáhnete po kalorické tyčince. Ne, že byste si ji čas od času nemohli dát, ale zahánět jí hlad raději nechtějte. Vaše tělo má totiž spoustu triků v rukávu, jak chuť schovat do pocitu hladu.

Hlad je základní instinkt

Hlad je fyziologický reflex, kterým organismus vyjadřuje potřebu výživy. Jak víme všichni – kručí nám v břiše, pomalu se nás zmocňuje lehká nevolnost, až je nakonec úplně jedno, co, hlavně, že dostaneme něco k jídlu. Abyste hlad utišili, sáhněte po potravinách s bohatým obsahem proteinů a vlákniny. Zasytí vás nadlouho a zabrání tomu, abyste za chvilku sahali po něčem dalším. To totiž nemá s hladem nic společného – je to jen chuť.

Co spouští chuť?

Když se vám při pohledu na koláč nebo čerstvou housku sbíhají sliny, není to z hladu, ale protože na to máte chuť. Chuť je tedy psychologická touha, která vzniká v hlavě a křičí po tom, abyste ji utišili. Obzvlášť zákeřné jsou v tomto ohledu vnější vlivy – vůně a vzhled. A také zažité zvyky dokážou chuť schovat. Půl jedné – klasická doba oběda a mnohým začne automaticky kručet v břiše. A to klidně i poté, co teprve před dvěma hodinami snídali.

Vyzpovídejte svůj hlad

Ale chutí se necháváme vodit za nos někdy docela rádi. Příliš rychle sáhneme po nějaké svačince, aniž bychom se nejdříve zeptali, jestli to je opravdu hlad, co nás nutí hledat jídlo. Abyste si ušetřili zbytečné kalorie, zeptejte se svého vnitřního já: „Proč chceš teď jíst?“ Za falešným pocitem hladu totiž stojí mnohdy úplně něco jiného.

Čím potlačíte chutě

V drogerii nebo v lékárně sice můžete koupit doplňky stravy, které chuť potlačují, ale těm se raději velkým obloukem vyhněte. Ušetřené peníze tak můžete investovat do zdravých přírodních potravin, které vám ohledně potlačení chuti prokážou stejnou službu a dokážou vás i na dlouho zasytit. Jako dobrý příklad jsou potraviny bohaté na vlákninu jako třeba jablka a čočka, nebo na bílkoviny, jako je losos nebo kuřecí maso.

Není jednoduché rozeznat hlad od chuti, ale s pomocí tréninku se to lze naučit. Vždy je důležité pozorně naslouchat svému tělu a zjistit, proč chce jíst. Jako nápověda může posloužit dobrý pocit, který se po těle rozhostí jen v případě, že jste zahnali hlad. A když už vás honí neodolatelná chuť, sáhněte raději po zdravé svačince v podobě zeleniny nebo ořechů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat