Prostreno.cz

Meloun tělu prospívá od hlavy až k patě

I z malého melounu získáte velké bonusy, které pozitivně zapůsobí na pleť, svaly, srdce i tělesné křivky. Tak nechcete si tuhle sladkost zasadit i na vlastním pozemku? Nic vám v tom nebrání!

Počátky pěstování melounů spadají do období 2000 let před naším letopočtem. Ano, takhle dlouhou mají historii. A teď se přiznejte, máte tyto plody zaškatulkované v kategorii ovoce? Pravda je, že jde o druh plodové zeleniny, jejíž název pochází z řečtiny. Ale řekněme si upřímně, není to vlastně jedno? Ať už je meloun to či ono, důležité je, že vám chutná a rádi se jím při horkém počasí občerstvíte. S ohledem na své zdraví děláte jen dobře! Jaké bonusy vám tahle šťavnatá pochoutka nabízí?

Ustálení krevního tlaku

Ze sladké dužiny načerpáte nejen spoustu vody, která podpoří hydrataci těla, ale i slušnou dávku draslíku, hořčíku i karotenoidů, což jsou přírodní antioxidanty. Spolupůsobení těchto látek normalizuje krevní tlak, uvolňuje napětí v cévách a zabraňuje tvorbě sraženin. Každé sousto tedy můžete vnímat jako lahodnou prevenci kardiovaskulárních chorob.

Vyšší šance na úspěšnou dietu

Když sníte meloun, začnou se dít velké věci. Obsažená aminokyselina L-citrulin se v organismu promění na aminokyselinu L-arginin. Z této transformace lze vytěžit opravdu hodně, neboť L-arginin blokuje tukové buňky a znemožňuje jejich ukládání. Zároveň se podílí na odstraňování kyseliny mléčné ze svalů, čímž podstatně urychluje jejich regeneraci po cvičení, zatímco reguluje citlivost na inzulin.

Možný způsob, jak se vyhnout nošení brýlí

Kulatý plod překypuje také beta-karotenem, který se v systému samovolně přetváří na vitamin A. Ten s největším nasazením snižuje pravděpodobnost degenerativních očních onemocnění a předchází šerosleposti. Málokdo tuší, že vitamin A má pozitivní vliv i na pleť, jelikož zpomaluje stárnutí, zvyšuje průtok krve a usměrňuje produkci kožního mazu. A teď si představte, že melouny můžete klidně pěstovat i doma. Vážně!

Štěstí přeje připraveným

Pokud máte ve skleníku volné místo, můžete se pustit do akce. Jen myslete na to, že melouny je potřeba nejprve předpěstovat. Výsev se provádí na konci dubna nebo začátku května do kelímků či jiných sadbovačů. Do každého z nich se pak dávají dvě až tři semínka asi centimetr pod povrch. Substrát se udržuje stále vlhký a ve druhé polovině května se vzrostlé sazenice přemisťují na stanoviště. Melouny potřebují slunce, dostatek vláhy a půdu bohatou na živiny. Na konci léta už si budete moct pochutnat na vlastní úrodě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat