Prostreno.cz

Středomořské artyčoky zajistí bezchybnou pleť

Artyčok (Cynara scolymus), kterému se dobře daří hlavně v teplých krajích kolem Středozemního moře, se u nás v Česku zatím moc nezabydlel, ale znalí vědí, jaký je to poklad! Jakým způsobem přispívá k bezchybné pleti a nádherným vlasům?

Artyčok připomíná bodlák, nad jehož jemnou dužinou olizoval svůj mlsný jazýček Jindřich VIII., druhý anglický panovník z rodu Tudorovců. Existuje přitom více než 140 druhů, ovšem jen 40 se pěstuje výhradně pro komerční a kulinářské účely. Artyčoky jsou bohaté na bioaktivní látky apigenin a luteolin. Ze zdravotního hlediska jejich konzumace pomáhá s trávením, je užitečná při hubnutí, zlepšuje zdraví jater, posiluje imunitu, detoxikuje organismus a snižuje krevní tlak. Artyčok se ale poměrně slušně uplatňuje i jako kosmetický pomocník. Nevěříte?

A zase ten kolagen!

Zelenina bohatá na antioxidanty slibuje krásnou pleť, zpomalení stárnutí a očistu pokožky díky odstraňování toxinů. V kuchyni to sice s artyčoky je trochu náročnější (musí se očistit a předvařit), ale práce s nimi se vyplatí. Jsou bohaté na vitamin C, o kterém je známo, že přispívá ke zdravému vývoji kolagenu a pružnosti pleti, zároveň působí proti vráskám. Ale to pořád není všechno. Extrakt z listů v sobě ukrývá další důležitou chemikálii zvanou cynaropicrin, která snižuje poškození způsobené UV paprsky. Tak je grilujte, vařte, zapékejte a zvyšte jejich přísun, nebo šťávu z listů aplikujte přímo jako pleťovou masku (dá se přitom koupit již hotová, a v to prodejnách zdravé výživy).

Stop lupům i obezitě!

Jelikož podzimní sezona artyčoků trvá až do listopadu, ještě je spousta času na to, aby z jejich schopností čerpaly i vlasy. Není tajemstvím, že tyhle bodláky patří ke zdrojům vitaminů A, B a C, jakožto i fosforu a vápníku. Uvedené látky oživují suché a matné vlasy, dodávají jim atraktivní vzhled a řeší potíže s lupy.

Pro posílení těchto účinků artyčoky nejen jezte, ale i povařte. Tu vodu, ve které se zpracovávaly, nechte vychladnout a použijte ji pro masáž pokožky hlavy. Doba působení je přitom stanovena na 30 minut, ale klidně si tuhle artyčokovou masku nechte až do rána. Poté vlasy umyjte šamponem. Z výsledků se zaradujete, ovšem líbit se vám bude i informace, že artyčoky mají nízký obsah kalorií a tuků, a proto jsou vynikající volbou při hubnutí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat