Prostreno.cz

Venkovní fitness zažívá boom

Workout hřiště a venkovní fitness se rozrůstají napříč celou republikou jako houby po dešti a nabízejí tak každému možnost si zacvičit. Pusťte se také do posilování pod širým nebem a spojte pravidelný pohyb s pobytem na čerstvém vzduchu!

Venkovní posilovny si získávají stále větší oblibu zejména proto, že jsou zdarma, dostupné všem a bez omezení. Navíc cvičení na čerstvém vzduchu má pro tělo příznivé účinky: okysličuje organismus a sluneční paprsky zásobují tělo nezbytným vitaminem D. Pobyt v zeleni má rovněž pozitivní vliv na psychiku, dokáže zlepšovat náladu a oprostit se od každodenního stresu. Cvičením ve venkovním fitku uprostřed parků se tak dají zabít dvě mouchy jednou ranou.

Společně se cvičí lépe!

Jako nevýhodu lze vnímat, že ve venkovním fitness cvičíte před zraky kolemjdoucích, což někomu nemusí být příjemné. Jde ale jen o nastavení mysli: v parcích jsou přece běžně k vidění běžci, dokonce i řada skupinových lekcí jako je jóga či aerobik se přesouvá do prostorů pod otevřeným nebem právě kvůli zmíněným pozitivním účinkům čerstvého vzduchu. Na skupinové lekce můžeme v současné době zapomenout, ale alespoň můžete do venkovní posilovny vyrazit s kamarádkou či partnerem,  dodat si vzájemně oporu, jeden druhého motivovat, radit si, anebo si dopřát kruhový trénink. V rámci hygienických opatření, není na škodu si vzít dezinfekční prostředek a před cvičením povrchy otřít.

A ti velmi stydliví si mohou nechat vybudovat fitness prvky na vlastní zahradě, kde zůstanou ukryti před zraky ostatních, a přesto si dopřejí pravidelné posilování pod širým nebem.

Tři vrstvy to jistí

Další častou obavou je, že radost z cvičení může zhatit nepříznivé počasí – i tento problém lze ovšem eliminovat volbou správného oblečení, ve kterém nedojde k prochladnutí ani v sychravém období... „Ideální pro venkovní fitness, obzvláště když přijdou podzimní chladné dny, je určitě vlněné funkční prádlo (triko krátký/dlouhý rukáv dle preference) a přes to bundu, která vás ochrání před profouknutím, případně mrholením – větrovka nebo softshellová bunda za horšího počasí, v extrémním případě (silnější déšť, sněžení) i membránová bunda,“ radí odborník na outdoorové oblečení Tomáš Uglaj ze společnosti Norská móda. Pokud je sportovní outfit nejen funkční, ale navíc i slušivý, přidává zároveň sebevědomí a přispívá v boji proti zmíněnému ostychu z cizích pohledů...

Pozor na prochladnutí v prostojích

Nejdůležitější je u oblečení první (ideálně vlněná) vrstva, jelikož chrání tělo při workoutu před teplotními výkyvy. „Merino vlna dokáže reagovat na vnější teplotu a dle toho vás hřeje v zimě a chladí v horku. Navíc zahřívá, když je mokrá, což je důležité právě u venkovního fitness, kde máte prostoje (i když krátké) mezi jednotlivými cviky a hrozí prochladnutí, které si člověk v zápalu cvičení ani neuvědomuje,“ vysvětluje Tomáš Uglaj. Díky venkovním fitness prvkům lze procvičit všechny základní svalové partie a přitom si vystačíte s váhou vlastního těla. Pokud si nejste jistí, jak přesně v outdoorové posilovně cvičit, můžete si nechat – stejně jako ve vnitřním fitness – poradit od osobního trenéra. Mnoho z nich vám sestaví i tréninkový plán pro venkovní cvičení tak, aby vám byl šitý na míru. Nezapomínejte přitom vždy na protažení před cvičením, abyste zahřáli svaly, a také po skončení posilování.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat