Prostreno.cz

Zajímavá fakta o kapsaicinu obsaženém v chilli papričkách

Máte rádi chilli? To je možná dobrá zpráva. Díky němu asi budete zdravější a veselejší. Ovšem věděli jste, že pálivé papričky mohou podnítit i závislost? Může za to kapsaicin!

Ať už jsou čerstvé, mleté nebo sušené, chilli papriky dodávají osobitou příchuť jídlu a prospívají tělu. Největší zdravotní zásluhy se pak připisují obsaženému kapsaicinu, což je sloučenina odpovědná za jejich charakteristickou štiplavost. Co je vlastně zač a jakými schopnostmi oplývá?

Dobrého nepálí? Jak kdy a jak po čem

Kapsaicin náleží do kategorie rostlinných alkaloidů. Předmětem odborného zkoumání je od roku 1816, kdy ho z chilli jako dusíkatou látku bez barvy i zápachu izoloval německý vědec P. A. Buchtholz. Už tehdy se tak nějak vědělo, že pro savce – a to včetně člověka, je velice dráždivý, přičemž způsobuje pocit pálení v každé tkáni, s níž přijde do styku. Toho se po čase začalo využívat při výrobě obranných pepřových sprejů, v jejichž složení kapsaicin nikdy nechybí.

Závislost, kterou máte na jazyku

Zmíněná sloučenina má opravdu hodně široké pole působení. Je prokázáno, že úzce souvisí s produkcí endorfinů, čímž nejenže tlumí bolesti, ale dokáže vyvolat až euforické stavy. Právě proto si na ní její konzumenti mohou snadno vypěstovat závislost, varují odborníci. Ovšem na stranu druhou, o takové neřesti by se dalo říct jen to, že je zdravá. A to ve všech směrech!

Lék, co má grády

Kapsaicin je velice silný protizánětlivý prostředek. Navíc reguluje škodlivý cholesterol a funguje jako přírodní ředidlo krve, což má na kardiovaskulární systém blahodárný vliv. Ostatně, thajské a indické národy, jejichž strava je na chilli bohatá, mají v celosvětovém měřítku nejnižší výskyt infarktu, mrtvice i plicní embolie. Nejen srdce si díky této ohnivé ingredienci ale přijde na své…

Něco na dietu, žaludek i ošetření zranění

Již mnoho výzkumů potvrdilo, že uvedený rostlinný alkaloid nekompromisně ničí rakovinné buňky. Dále stimuluje metabolismus, proto je vnímán jako účinný dietní pomocník. Rovněž se prokázalo, že omezuje pravděpodobnost diabetu, zmírňuje příznaky artritidy a regeneruje žaludeční stěny. Pokud si jím člověk ošetří řeznou ránu, možná to bude pálit jako čert, ale postižené místo se rychleji zahojí a jizvy nebudou tak znatelné, domnívají se experti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat