Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Zabijáci na talíři. Poznejte hlavní nepřátele svého zdraví

Pavla Horáková více informací

Se zarděním přiznává, že ulítá na "Růžovce" a Ulici. Nesnáší přetvářku a faleš. Potají ujídá redakční bonbóny.

Zobrazit další články autorky

16.09.2019 | Zdraví a diety

Ačkoli všichni dobře víme, co bychom měli a neměli jíst, abychom byli zdraví, je až neuvěřitelné, co všechno jsou mnozí z nás stále ochotni nechat pravidelně pronikat do svých jídelníčků.

Nejde jen o to, abychom byli štíhlí a krásní. V první řadě musíme být zdraví. A vyvážený jídelníček je základ. Co z něho vyloučit?

Polotovary, uzeniny

Téměř nulová nutriční hodnota, zato spousta soli, barviv, stabilizátorů, konzervantů… Zkrátka taková malá chemická laboratoř na talíři. Rozhodně nejsou tahle konzervovaná jídla ničím, z čeho by náš organismus skákal radostí, právě naopak.

Maso, mléčné výrobky

Na rozdíl od uzenin a polotovarů u masa a mléčných výrobků zdaleka neplatí, že bychom je měli ze svého jídelníčku vyškrtnout! Vůbec ne, jen se musíme naučit dobře vybírat. Nejlépe je samozřejmě kupovat tyhle výrobky v (ověřené) bio kvalitě, z ekologických chovů – v takovém případě totiž nebudou obsahovat antibiotika a hormony, kterými jsou zvířata určená na porážku či produkci mléka krmena a která naší pleti (ani vlastně ničemu jinému v organismu) zrovna nesvědčí. Zkuste se ve svém okolí poohlédnout po nějaké farmě, z níž byste – alespoň jednou za čas – mohli ekologické výrobky kupovat. Vyplatí se to.

Smažené pokrmy

Obecně jsou smažená jídla jedním slovem nezdravá. Je jedno, co usmažíte – i sebezdravější zelenina ve chvíli, kdy se setká s rozpáleným a mnohdy přepáleným olejem, ztrácí spoustu svých předností. Nemluvě o tom, kolik škodlivin vzniká jen samotným smažením! Možná to z počátku bude těžké (i když nijak zvlášť, věřte), ale rozhodně byste měli smažené pokrmy ze svého talíře jednou provždy vykázat. Hned…

Sladidla a barviva

Je třeba si uvědomit, že sladidla a umělá (=chemická) barviva nemají absolutně žádnou výživovou hodnotu. Jsou to prostě látky, které mají jídlům dodat chuť a vzhled. To by samo o sobě nebylo nic až tak zlého, ovšem tyto chemikálie mohou v našem těle způsobit pěknou paseku (i když jedna z nich nic moc způsobit nemusí, jejich kombinace jsou naprosto nepředvídatelné). Všimli jste si, že na některých baleních výrobků je nápis, že některé složky mohou způsobit hyperaktivitu u dětí? Vážně chcete něco takového podávat třeba k večeři?

Cukr

Cukr je pochutina, jež do některých jídel zkrátka přijít musí, ale takové pokrmy bychom neměli rozhodně konzumovat často. A rozhodně bychom se měli hodně omezovat v nájezdech na regály s bonbony, čokoládami, sušenkami apod., na sladké pečivo, do cukráren a tak dále. A úplně bychom měli vyloučit slazení kávy nebo čaje, ale také třeba slazené limonády. Bez nich se hravě obejdeme. Náš organismus bude rozhodně šťastnější. A hlavně zdravější!

Potraviny, za které vám srdce poděkuje

Makrela s rajčaty

Makrela s rajčaty

3 hlasy
1h a 10min 565 kJ 220 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Bůček se špenátem a jahodami

12 hlasů
1h a 5min 464kJ 90 Kč

Velmi nezvykle připravená polévka z vepřového bůčku.

Dušená kuřecí stehna

5 hlasů
1h a 35min 395kJ 155 Kč

Kuřecí stehna dušená s olivami.