Prostreno.cz

Vyrazte na houby. Prospějete svému mentálnímu zdraví

Hub jsou teď plné lesy a je třeba toho náležitě využít. Nebo snad nemáte chuť na speciality z nich připravené, které podstatně snižují riziko kognitivních poruch a zlepšují náladu i šance na rychlejší hubnutí?

Není pochyb o tom, že Češi jsou národem houbařů. Ostatně, proč by jinak ty nejobsáhlejší atlasy hub vycházely právě u nás, tedy v České republice? I vy si moc rádi vyrazíte s košíkem do lesa? Děláte jen dobře. Možná nemáte ani tušení, jak moc prospíváte svému duševnímu zdraví!

Víc než jen koníček

Že mají zmíněné potraviny s kloboukem spoustu prospěšných živin, to je všeobecně známý a potvrzený fakt. Nedávná asijská studie uskutečněná na vysoké škole National University of Singapore, jejíž závěry zveřejnil magazín Journal of Alzheimer's Disease, však v houbách objevila i něco zcela nového. A to prevenci kognitivních poruch, degenerativního poškození mozku i depresí! Podle jejích autorů za to lze poděkovat cenným sloučeninám, konkrétně pak ergothioneinu, erinacinu, scabroninu a hericenonu. Tyto látky napomáhají nervovému růstu, přičemž zabraňují produkci beta amyloidu, což je hlavní složka senilních plaků a neurofibrilárních klubek, jež jsou spojovány s demencí.

Dobré sousto je každé sousto

Na základě těchto poznatků experti ani v nejmenším nepochybují o tom, že pravidelná konzumace hub, ideálně pak několikrát týdně, může třeba riziko Alzheimerovy choroby snížit až o 50 procent. A pozor, na odrůdě zase tolik nezáleží, protože jmenovanými sloučeninami se mohou pochlubit všechny houbové druhy. I kvůli jejich dalším zajímavým vedlejším účinkům vás houbaření třeba bude bavit ještě o něco víc…

Něco na dietu i srdce

Již mnoho výzkumů potvrdilo, že voňavé poklady z mechu a kapradí usnadňují hubnutí, neboť jsou fantastickým zdrojem vlákniny, bílkovin i vitaminů skupiny B, jež se dávají do souvislosti s rychlejším metabolismem. Dále přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu, posilují kosti, významně omezují pravděpodobnost rakoviny a zlepšují náladu, protože se podílejí na výrobě šťastného hormonu serotinu.

Zdroje: marthastewart.com, bbcgoodfood.com, goodhousekeeping.com, j-alz.com/content/nus-study-eating-mushrooms-may-reduce-risk-cognitive-decline






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat